Χιλιάδες ψάρια, κυρίως μεγάλα γριβάδια και πεταλούδες, εκβράστηκαν νεκρά, τις τελευταίες μέρες, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια όπου η στάθμη του νερού έχει κατέβει πλέον δραματικά, φτάνοντας στα μεγάλα βάθη μόλις στα 60 με 80 εκατοστά!
«Από 2,80 μέχρι τρία μέτρα, που ήταν το βάθος της λίμνης, μέχρι πριν από πέντε- έξι χρόνια, φτάσαμε σήμερα στα λίγα εκατοστά λόγω της ανομβρίας αλλά και της μη συντήρησης των έργων που συμβάλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη.
«Έχουμε επανέλθει στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους, κάτι που με τη μεγάλη μείωση του νερού που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των ψαριών» συνεχίζει η κ.Μπόμπορη.
Όπως αναφέρει, με τα τεχνικά έργα που είχαν υλοποιηθεί το 2012, αποκαταστάθηκε η επικοινωνία της λίμνης με τα ρέματα και αναπτύχθηκε σημαντικά η ιχθυοπανίδα, καθώς παρατηρήθηκαν οκτώ με εννέα είδη.
«Μην ξεχνάτε τη μαζική θανή της ιχθυοπανίδας το 1995. Έκτοτε ωστόσο, άρχισε να ανεβαίνει λίγο η στάθμη, καθώς η λίμνη τροφοδοτείται από νερά που φτάνουν στη λεκάνη απορροής της και κατά περιόδους εμφανίστηκαν μερικά ψάρια, προερχόμενα κυρίως από παράνομους εμπλουτισμούς» προσθέτει η κ.Μπόμπορη.
«Εκτός από την ανομβρία, σημαντικό ρόλο στη μείωση της στάθμης της λίμνης παίζει η φραγή, με φερτά υλικά και καλάμια, του καναλιού που έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια και δεν έχουν συντηρηθεί».
Σύμφωνα με την κ.Μπόμπορη, η αποκατάσταση της λίμνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδρολογικές συνθήκες αλλά, «φυσικά και από τη συντήρηση των έργων η οποία δεν έχει γίνει αφού δεν ορίσθηκε διαχειριστής, ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες».
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.
Ο κ.Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ένα πιο απλό σύστημα, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονιστής και την άμεση χρηματοδότηση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλων των έργων βιολογικού καθαρισμού γύρω από την Κορώνεια, προκειμένου η λίμνη να παραμείνει ζωντανή.