Άρθρο Localit 23 Ιουλίου, 2019

Μέσα στην τετραετία η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους σε αντικατάσταση των ΚΑΠ

Μέσα στην τετραετία θα γίνει η μεταφορά του ΕΝΦΙ Α στους δήμους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Ο κάθε δήμος εκτός από την αρμοδιότητα να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ, θα έχει και  την αρμοδιότητα να προσδιορίσει   το ύψους του φόρου, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τους δήμους που θα εισπράττουν λιγότερα έσοδα, σε σχέση με αυτά που εισέπρατταν μέσω των ΚΑΠ.

Τις  παραπάνω λεπτομέρειες ανακοίνωσε  ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε  χθες στον ρ/σ «Θέμα 104,6». Να σημειωθεί ότι την προαναγγελία της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία την είχε κάνει μία ημέρα πριν, από το βήμα της Βουλής χωρίς να δώσει σχετικές λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα.

Όπως υποστήριξε  ο υπουργός «βασική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής είναι να αισθανθούμε όλοι οι πολίτες ότι πληρώνουμε κάποιο φόρο με βάση την ακίνητη περιουσία που έχουμε, αλλά παίρνουμε ανταποδοτικά κάποιες υπηρεσίες. Αυτό λοιπόν είναι πολύ πιο εύκολο, ως λογική, να εφαρμοσθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σπίτι στο οποίο ζω πληρώνω κάποιο φόρο, αλλά ο δήμος που μου παίρνει αυτόν τον φόρο φροντίζει να είναι καθαροί οι δρόμοι της πόλης μου, να είναι καθαρή η γειτονιά μου και να μου δίνει μια σειρά υπηρεσίες».

Διευκρίνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικαταστήσει του ΚΑΠ:

«Όταν αποδώσουμε αυτόν τον φόρο στην Αυτοδιοίκηση, αυτός ο φόρος πρακτικά ισοδυναμεί -να μου επιτραπεί η φράση- με αυτά που σήμερα παίρνουν οι δήμοι μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το κράτος. Άρα, ουσιαστικά για το κράτος, αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή. Είναι μία η άλλη».

Ο κ.  Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ «έχει αποτελέσει αίτημα των δήμων», ωστόσο η Αυτοδιοίκηση συμφωνεί με τη μεταφορά του στους δήμους, χωρίς ωστόσο να καταργηθεί η χρηματοδότηση των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Επίσης  ο υπουργός Εσωτερικών είπε  ότι οι ίδιοι οι δήμοι θα έχουν λόγο στον προσδιορισμό του ποσού που θα επιβάλλεται και θα υπάρξει πρόβλεψη για τους δήμους που το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερο απ΄όσα τώρα λαμβάνουν από την κρατική χρηματοδότηση ( Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

«Ασφαλώς θα έχουν λόγο στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που ο φόρος αυτός θα αποδοθεί σε εκείνους, ασφαλώς και θα έχουν εκείνοι λόγο», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ενώ σ΄ ότι αφορά στις αποκλίσεις που θα υπάρχουν στους δήμους μεταξύ του ΕΝΦΙΑ και των ΚΑΠ είπε:

«Θα αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους Δήμους σε δυσκολότερη θέση. Το αντίθετο. Θέλουμε να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης».

ΧΥΤΑ Φυλής 
Τέλος, βαριές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση επέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών για την κατάσταση στον ΧΥΤΑ της Φυλής, κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό πρόβλημα», ενώ κατηγόρησε τη ηγεσία της Περιφέρειας Αττικήςότι «δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό. Καμία μελέτη. Καμία χωροθέτηση». Τώρα είπε «εξετάζονται όλες οι λύσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι πολλών εβδομάδων να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Γιατί εμπλέκεται κυρίως η Περιφέρεια Αττικής, αλλά υπάρχει και ο χειρισμός που πρέπει να γίνει και από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών» τόνισε. Για το θέμα, πρόσθεσε, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ενημέρωσε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντας επίσημα έγγραφα του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου που λέει ότι το τρέχον έτος λήγει η δυνατότητα λειτουργίας του υπάρχοντος ΧΥΤΑ για την Αττική. Σύμφωνα με τον υπουργό « πρόκειται κυριολεκτικά για «ωρολογιακή βόμβα» και για την υγεία των πολιτών- πρώτα και πάνω από όλα- αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα».
 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας συστήνει ο Δήμος Κορυδαλλού

Στη σύσταση Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, προχωρά ο Δήμος Κορυδαλλού. Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες…

Ρεπορτάζ 30 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψαρά: Πασχαλινά καλάθια στις γιαγιάδες και τους παππούδες του νησιού

Με πολύ μεράκι, όρεξη και κυρίως αγάπη, ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών ετοίμασε για το…

Ρεπορτάζ 30 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γρεβενά: Στα μπλε το Δημαρχείο και το Ρολόι της πόλης για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Στα Γρεβενά, το βράδυ της 29ης Απριλίου, το Δημαρχείο και το ιστορικό Ρολόι της πόλης,…