Άρθρο Localit 10 Αυγούστου, 2018

Νέα εφαρμογή για κινητά επιτρέπει την επικοινωνία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν δεν υπάρχει Ίντερνετ και τηλέφωνο

Εφαρμογή, με την  οποία θα βοηθάει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να στέλνουν μηνύματα στη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής ακόμη και αν δεν υπάρχει σήμα στη συσκευή τους ή πρόσβαση στο Ίντερνετ, δημιούργησε η Χιλιανή μηχανικός Μπαρμπαρίτα Λάρα.

Η “S!E” (Emergency Information System) βασίζεται στις υπάρχουσες υποδομές ραδιοηλεκτρικού σήματος για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων σε υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα και την μετάδοσή τους στα κινητά τηλέφωνα.

Η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του γνωστού πανεπιστημίου των ΗΠΑ, του MIT, το οποίο χαρακτήρισε την Λάρα μια από τις πιο σημαντικές εφευρέτες κάτω των 35 ετών στη Λατινική Αμερική. Η Λάρα άλλωστε είναι και η πρώτη Χιλιανή που εντάσσεται σε αυτήν τη λίστα.

Η 32χρονη Λάρα σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία και εμπνεύστηκε την εφαρμογή αυτή έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε τη Χιλή το 2010.

Μετά τον σεισμό, από τον οποίο σκοτώθηκαν 525 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες.

“Στη Χιλή σημειώνονται πολλές φυσικές καταστροφές. Ζω σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από φωτιές, τσουνάμι, σεισμούς και ηφαίστεια”, δήλωσε η Λάρα στο Xinhua.

Όταν καταρρέουν όλες οι μορφές επικοινωνίας, εξηγεί, “μένουμε απομονωμένοι και χωρίς τρόπους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και αυτό δεν είναι σωστό γιατί το να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί και να λαμβάνει πληροφορίες είναι ένα δικαίωμα που έχει ο καθένας”.

Με την εφαρμογή S!E, τα κινητά τηλέφωνα δέχονται τα ηχητικά μηνύματα που μπορεί ο χρήστης να ακούσει μέσω του μικροφώνου της συσκευής. Τα μηνύματα μπορούν επίσης να σταλούν εν νέου ασύρματα, δημιουργώντας ένα δίκτυο με άλλους χρήστες.

Η Λάρα, η οποία έχει ιδρύσει μια επιχείρηση, την Emercom, δήλωσε ότι η εφαρμογή είναι μια απλή και οικονομική λύση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μη κατηγοριοποιημένο 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ρέντη

Το Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη)  στην καρδιά του Αγ. Ι. Ρέντη, φιλοξενεί…

Με μια ματιά 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άγνωστοι αφαίρεσαν τις κούνιες από παιδική χαρά στη Νίκαια

Μόλις λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής και της πλήρους αναβάθμισης της παιδικής χαράς…

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ – Στάση εργασίας

Σήμερα διεξάγεται στο ΣτΕ η πρότυπη δίκη – Στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου…