«Η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή εθνική φωνή στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή Περιφερειών στην Διαμεσογειακή επιτροπή της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και αυτή η φωνή γίνεται ακόμα πιο ισχυρή, από την στιγμή που την συγκεκριμένη επιτροπή την ακούν και την σέβονται». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα στην προεδρία της Διαμεσογειακής.
Παράλληλα, καλεί την χώρα να αξιοποιήσει αυτόν τον σημαντικό θεσμό, που όπως λέει, «έχει πολύ ισχυρό λόγο και βήμα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Μάλιστα, σχετικά με την δυναμική της Διαμεσογειακής επιτροπής, προσθέτει ότι «είναι ένα πολύ κρίσιμο δίκτυο, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, μέσω της υλοποίησης σημαντικών κοινών προγραμμάτων, τα οποία επηρεάζουν το μέλλον όλων των πολιτών».
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Απόστολο Κατσιφάρα, «είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν ισχυρό λόγο και μία ισχυρή παρουσία μέσα στο δίκτυο της Μεσογείου, που είναι ένας πυλώνας όλων των περιφερειών της Ευρώπης».
Εξειδικεύοντας τον ρόλο της Διαμεσογειακής, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τέσσερις κυρίαρχοι πυλώνες.
Πρώτος πυλώνας όπως λέει, «είναι η γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη στη θάλασσα όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μεταφορές, ο τουρισμός -κυρίως ο παράκτιος-, ο πολιτισμός και η περιήγηση, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, τόσο τις εθνικές, όσο και τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».
Ο δεύτερος πυλώνας προτεραιότητας, σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, είναι το περιβάλλον, αφού όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε κοινά θέματα με τη διάβρωση των ακτών, αλλά και τις απειλές που δέχονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα στα παράλια και στους αιγιαλούς, όπως επίσης και η έλλειψη ενέργειας».
Ο τρίτος πυλώνας, συνεχίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, είναι το μεταναστευτικό, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, «είναι σε όξυνση και αφορά όλες τις περιφέρειες της Μεσογείου».
Εκτιμά ότι «μπορεί να έχει μια περιοδικότητα σήμερα και να είναι πιο έντονο στην Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα επηρεάζονται άμεσα, γι αυτό και έχουμε αναπτύξει πολύ σοβαρές πολιτικές».