Άρθρο Localit 20 Φεβρουαρίου, 2018

Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Συμφωνία Μετανάστευσης

 

Σε μια Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση, μη δεσμευτική ωστόσο για τα κράτη μελη, αποσκοπούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ , πλην των ΗΠΑ , οι οποίες ρητά δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν

Οι έξι γύροι γύροι διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί ,  μια φορά τον μήνα μέχρι τον Ιούλιο αποσκοπούν στην  να υπάρξει συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο

Στόχος είναι «να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές», υπογραμμίζει το 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της «Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση».

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι θα διασφαλίζεται «η κυριαρχία των κρατών», ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης».

 

 

απέχουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές  προερχόμενες κυρίως από το Μεξικό έχουν ανακοινώσει από  το τέλος του 2017 ότι αποσύρονται εξαιτίας διατάξεων που προβλέπει η συμφωνία οι οποίες είναι αντίθετες στην νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουγγαρία, η οποία αρχικά ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ, τελικά ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε «τις αρχές που εγείρουν μεγάλα εμπόδια στη μετανάστευση ή επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις ευκαιρίες των μεταναστών να εργαστούν», ότι εμμέσως ενθαρρύνουν την παράτυπη μετανάστευση, αναφερόμενος στις ΗΠΑ , χωρίς ωστόσο να κάνει ξεκάθαρη αναφορά

 

 

22 μέτρα στο προσχέδιο  

Το προσχέδιο συμφωνίας κάνει λόγο για τη διαμόρφωση «κοινής αντίληψης» αναφορικά με τη μετανάστευση και για την ανάγκη να υπάρξει «μοίρασμα των ευθυνών», αλλά και «σύμπνοια απόψεων».

Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει 22 συγκεκριμένα μέτρα όπως η συγκέντρωση δεδομένων, η παροχή εγγράφων ταυτότητας στους μετανάστες που δεν διαθέτουν, η παροχή ιδιαίτερης φροντίδας στις γυναίκες και τα παιδιά, η παροχή στους μετανάστες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και η αποτροπή των διακρίσεων.

 

 

η μετανάστευση μεγαλώνει στο μέλλον

Σε έκθεσή του που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι χώρες μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν να διαχειριστούν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

Εκτός από τις μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας των συγκρούσεων, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Είναι άμεση ανάγκη οι χώρες μέλη να αναπτύξουν μια στρατηγική για τη διαχείριση μεγάλων ροών μεταναστών», εκτίμησε ο Γκουτέρες.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος στο Μεξικό δολοφονήθηκε μερικές ημέρες μετά την εκλογή του

Δήμαρχος κοινότητας του νότιου Μεξικού, ο οποίος είχε εκλεγεί μόλις, στις εκλογές της 2ης Ιουνίου,…

Εκτός Συνόρων 22 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δουβλίνο και Νέα Υόρκη σε μόνιμη καθημερινή σύνδεση μέσω μιας εικονικής πύλης

Πως η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο αδελφοποίησης πόλεων τον 21ο αιώνα Η σύγχρονη τεχνολογία…

Εκτός Συνόρων 01 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μεξικό: Δολοφονία δημάρχου σε περιοχή που λυμαίνονται καρτέλ των ναρκωτικών

Ομάδα ενόπλων σκότωσε προχθές Σάββατο το βράδυ τον δήμαρχο κοινότητας της πολιτείας Μιτσοακάν, στο δυτικό…