Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2016

Έκτακτα μέτρα για μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα

kozani orixioΜέτρα για την προστασία των ατόμων με καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα, επίσης για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στην πόλη της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, στους Οικισμούς Ποντοκώμης, Ακρινής, καθώς και στον οικισμό της ΔΕΗ στην περιοχή του Προαστίου, αποφάσισε αργά χθες το βράδυ η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται τα τελευταίο 24ωρο.

Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως η άπνοια σε συνδυασμό με την θερμοκρασιακή αναστροφή, ευνοούν την συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται είτε από την δραστηριότητα της ΔΕΗ, είτε από τις καύσεις στερεών καυσίμων, όπως στην πόλη της Φλώρινας.

Η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να αποφεύγουν  κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από άσθμα προτείνεται η συχνότερη χρήση ανακουφιστικού φαρμάκου, αλλά και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους.

Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας, απαγόρευσε την εκκίνηση των ατμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, αποφάσισε την περιοδική λειτουργία των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας, τόσο στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, όσο και στα ορυχεία του λεκανοπεδίου, καθώς και την συνεχή διαβροχή στους δρόμους διακίνησης των υλικών σε όλα τα ορυχεία της περιοχής.

Προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση στερών καυσίμων συστήνεται η η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας. Επίσης συστήνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18ο C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

 

Συστάσεις στη Θεσσαλονίκη για οριακή υπέρβαση στην μέση τιμή συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων

Υπέρβαση των ορίων στη μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεως αιωρουμένων σωματιδίων στους σταθμούς μέτρησης του δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε χθες και στη Θεσσαλονίκη.

Οι σταθμοί μέτρησης στο Κορδελιό, στην Αγίας Σοφίας και στο Πανεπιστήμιο, έδειξαν οριακές υπερβάσεις των ορίων.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης  Βούλα Πατουλίδου υπέγραψε απόφαση για την κήρυξη βραχυπρόθεσμων μέτρων, κυρίως συστάσεων, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού.

Οι συστάσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα ισχύουν μέχρι τις 14:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

 

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση ΚΕΔΕ με τη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ

Η ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Γενικής…

ΚΕΔΕ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση ΚΕΔΕ με τη ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ

Η ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Γενικής…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…