Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2016

ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Απόδοση τελευταίας δόσης 214 εκ. ευρώ παρακρατηθέντων και κατανομής ΚΑΠ Αυγούστου

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κύριος Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης,  προς τον Υπουργό κύριο Πανγιώτη Κουρουμπλη σχετικά με την Απόδοση (α) τελευταίας δόσης 214 εκατ. παρακρατηθέντων εσόδων ΤΑ, & (β) κατανομής ΚΑΠ Αυγούστου 2016.. Επισημαίνει ότι, η ομαλή εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών αποτελεί, όπως εύστοχα επισημαίνουν αλλεπάλληλες εγκύκλιοι και διαρκείς υπενθυμίσεις του Υπουργείου σας, καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και την ευρύτερη διοικητική και οργανωτική υγεία όχι μόνον του οικείου Δήμου, αλλά σύνολης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επηρεάζοντας, ταυτόχρονα και τις επιδόσεις και την φυσιογνωμία της εθνικής οικονομίας.

Θεμελιώδης και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την ομαλή εκτέλεση των ως άνω προϋπολογισμών και για την αποτροπή του (πάντοτε ορατού στα χρόνια της κρίσης) κινδύνου του εκτροχιασμού τους, είναι η έγκαιρη πραγματοποίηση των νομίμως προβλεφθέντων και αρμοδίων εγκριθέντων δημοτικών εσόδων, τα οποία όμως, για το τρέχον έτος 2016, παρουσιάζουν μια σημαντική υστέρηση:  η απόδοση των 214 εκατ. €, που συνιστούν την τελευταία ετήσια δόση της «πρώτης γενιάς» των μέχρι 31-12-2008 παρακρατηθέντων εσόδων των Δήμων, καθυστερεί, ενώ ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν τα 2/3 του έτους.

Αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση προξενεί αλυσιδωτά προβλήματα στους ΟΤΑ, δυσχεραίνει αφάνταστα την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, μετατοπίζει ασφυκτικές και ίσως αξεπέραστες πιέσεις στο τελευταίο τρίτο του έτους, προκαλεί συμφόρηση στις δημοτικές υπηρεσίες και δυσάρεστες έως εκρηκτικές καταστάσεις στις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες.

Είναι απόλυτη ανάγκη αυτή η πολύτιμη τελευταία ετήσια δόση να αποδοθεί τώρα στους δικαιούχους Δήμους.

Παράλληλα, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη και για την άμεση κατανομή των ΚΑΠ του τρέχοντος μηνός Αυγούστου 2016·  κατανομή που, σύμφωνα με τις οδηγίες κατάρτισης των δημοτικών προϋπολογισμών του 2017 (ΚΥΑ 23976/2016, ΦΕΚ Β΄ 2311/2016), αποτελεί και την βάση υπολογισμού των αντίστοιχων δημοτικών εσόδων του 2017.

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην απόδοση αυτής της κατανομής θα καταστήσει από εξαιρετικά δυσχερή έως και αδύνατη την τήρηση των ισχυουσών προθεσμιών κατάρτισης και ψήφισης των δημοτικών προϋπολογισμών του 2017, με ό,τι αρνητικό και δυσμενές αυτό συνεπάγεται.

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάζιες σημαίες σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων – Και επίσημα Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Βλητέ

Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων για το 2024, οι οποίες αποτελούν…

Ενδιαφέρουν 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα,…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τα μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του ποταμού Αλφειού στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης

Ευρεία Σύσκεψη συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Φίλων Παρράσιου Πάρκου για τα Μονοπάτια…