Άρθρο Localit 26 Οκτωβρίου, 2015

ΓΓΙΦ: Ημερίδα της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ για το ψυχοκοινωνικό προφίλ και την αυτοκτονικότητα των γυναικών κρατουμένων

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2015, η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Παρέμβαση στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) – Πρόγραμμα Δεινομάχη», πραγματοποίησε Ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του σχεδίου, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν, στοιχεία σχετικά με το ψυχοκοινωνικό προφίλ και την αυτοκτονικότητα των γυναικών κρατουμένων καθώς και προτεινόμενοι άξονες παρέμβασης.
Στόχος του σχεδίου δράσης είναι η ενδελεχής μελέτη των αναγκών των γυναικών κατά την είσοδο τους καθώς και κατά την κράτηση τους στη φυλακή, η πληρέστερη ανταπόκριση στις ψυχιατρικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες τους, με έμφαση στην πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και η δημιουργία ενός πλαισίου ψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται μετά την αποφυλάκιση.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκε συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα και παρέθεσε τις προτάσεις που έχει κάνει η Γενική Γραμματέας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον προηγούμενο Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των φυλακισμένων γυναικών.
Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δυνατότητα εργασίας των κρατούμενων γυναικών για μείωση ποινής, όχι μόνο μέσα στη φυλακή στην οποία βρίσκονται, καθώς οι άνδρες μπορούν να κάνουν μεροκάματα και σε άλλα καταστήματα κράτησης πέρα αυτών όπου εκτίουν την ποινή τους. Επιπλέον, έχει προταθεί ειδική μεταχείριση των μητέρων ανήλικων τέκνων, ιδιαίτερα σε περίπτωση μόνης γονέα αλλά και διακοπή κράτησης για τις μωρομάνες σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής φροντίδας των νηπίων από συγγενικό περιβάλλον και συνεπώς τα νήπια διαβιούν μέσα στη φυλακή.
Τέλος, όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων γυναικών, η Γενική Γραμματέας πρότεινε τη διακοπή κράτησης γυναικών με σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, ιδιαίτερα φορείς hiv/aids αλλά και την ισότητα στην πρόσβαση στο Νοσοκομείο των Φυλακών.
Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 26/10/2015
Τηλ 2131511102-103
Ε-mail: ggif@isotita.gr, gramggif@isotita.gr

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2024, τέθηκε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για…

Ρεπορτάζ 23 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣτΕ: Νόμιμη η ενοποίηση του ΠΔ για τους οικισμούς προ του 1923 με εκείνο για πάνω από 2.000 κατοίκους

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη γνωμοδότηση 74/2024 (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα…

Ρεπορτάζ 23 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας Δήμου Αγ. Δημητρίου στον Δήμο Μαραθώνα

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα αλληλεγγύης, παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στον Δήμο Μαραθώνα, στέλνοντας…