Το κείμενο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) ενέκρινε ομόφωνα σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), κατά τη συνεδρίασή της υπό την προεδρία της περιφερειάρχου Αττικής και προέδρου του Συνδέσμου, Ρένας Δούρου.
Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ, που πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης, θα γίνει με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ προηγουμένως θα υποβληθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση “τα χαρακτηριστικά του νέου ΠΕΣΔΑ, που είναι απόλυτα συμβατός με τις αρχές και τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), συνοψίζονται στην έμφαση που δίνεται στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των Δήμων (μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων) διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, υλοποιώντας τη δέσμευση της νέας Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στην ΟΕΔΑ Φυλής, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης στη βάση της ευρωπαϊκής (της Οδηγίας – πλαίσιο2008/98/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας (ν. 4042/2012).
Σκιαγραφεί παράλληλα, για πρώτη φορά, τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων / καταπολέμησης της ερημοποίησης και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου”.
Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αφού υπογράμμισε τη συμβολή στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ με τη σχετική Μελέτη της Ομάδας Εργασίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και στην ανάγκη κοινωνικής αποδοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.