Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Επιτροπή των Περιφερειών για τη συμφωνία που κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2019 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες από 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως. Η ΕτΠ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί γενική απαγόρευση των δωρεάν πλαστικών σακουλών από το 2020, να είναι υποχρεωτικοί στόχοι της ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη και να εισαχθεί τέλος για όλες τις σακούλες έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση κατά 80%.
Η Linda Gillham, μιλώντας εξ ονόματος της ΕτΠ, ανέφερε πως «υπήρχαν ελπίδες ότι οι κυβερνήσεις θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να απαλλαγεί η Ευρώπη από την περιττή και υπερβολική χρήση πλαστικών σακουλών μια για πάντα. Όμως, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν έτοιμη να αποσύρει τη συνολική πρόταση, νιώθουμε ανακούφιση διότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει καμία συμφωνία. Η πρόταση να μειωθούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες κατά μέσο όρο ετησίως από 198 σε 90 ανά άτομο έως το 2019 αποτελεί συμβιβαστική λύση. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζεται ότι οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τα 100 δισεκατομμύρια τόνους από πλαστικές σακούλες που απορρίπτονται ετησίως στην Ευρώπη είναι παράλογες και απαράδεκτες».
Η Επιτροπή των Περιφερειών υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα αφενός να θεσπιστούν δεσμευτικοί στόχοι και αφετέρου να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν οικονομικά μέσα, όπως εισαγωγή τελών και φόρων, αντί να τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο. Η κ. Gillham, μέλος του συμβουλίου του Runnymede, Ηνωμένο Βασίλειο, υπεύθυνη για την διατύπωση της θέσης της ΕτΠ επί του θέματος, επέκρινε επίσης την απόφαση να αποκλειστούν τα οξο-βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά από τις νέες προτάσεις της ΕΕ λόγω της αντίθεσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά δεν είναι πλήρως βιοδιασπώμενα και πρέπει να απαγορευτούν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κοινότητες και οι τοπικές αρχές είναι τελικά υπεύθυνες για την διάθεση αυτών των απορριμμάτων. Το 8% του συνόλου των πλαστικών σακουλών μίας χρήσης καταλήγουν στις θάλασσές μας: το περιβάλλον και η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνουν το τίμημα για τη συνέχιση της χρήσης πλαστικών που δεν είναι 100% βιοδιασπώμενα.