Σε συνθήκες πρωτοφανούς φτώχειας για τη χώρα ζουν οι 15 στους 100 άνεργους στην Αυστραλία. Το εβδομαδιαίο επίδομα που ανέρχεται στα 245 δολάρια Αυστραλίας δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών τους εξόδων.
Όπως διαπιστώνεται στην τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών, όσοι ζουν από το επίδομα ανεργίας έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η έκθεση σημειώνει επιπλέον, ότι οι περισσότεροι άνεργοι μετά την πληρωμή των εξόδων για ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ, μένουν με 22 δολάρια την εβδομάδα για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.
Μεγάλος είναι, επίσης, και ο αριθμός των ανέργων που μένουν χωρίς τρόφιμα και χωρίς θέρμανση.
Η κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο όσο αυξάνεται και το χρονικό διάστημα που παραμένουν άνεργοι.