Τις δυνατότητες εξαγωγής τοπικών προϊόντων από τα Ιόνια Νησιά στις ΗΠΑ αλλά και την πιθανότητα συνεργασίας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rutgers και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συζήτησε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου 2016 προσκεκλημένος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής για σειρά επαφών.
Το ενδεχόμενο εξαγωγής τοπικών προϊόντων απευθείας από το Ιόνιο συζήτησε χθες το πρωί ο κ. Γαλιατσάτος με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα. Τον περιφερειάρχη συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίκος Μπάρδης και ο πρόεδρος του Κεφαλλονίτικου Συλλόγου «Κέφαλος» Ν.Υ. Νίκος Αλυσσανδράτος. Ο κ. Μπάρδης ζήτησε τη συμβολή του προξενείου στις προσπάθειες που καταβάλλει ο περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «ο Περιφερειάρχης μας επιτελεί έργο, είναι δυναμικός και ζητά από εμάς τη συμβολή μας για το επενδυτικό κομμάτι, να βοηθήσουμε δηλαδή στην προώθηση των προϊόντων. Φυσικά από την πλευρά μας, ως Ιόνιοι και ως επιχειρηματίες θα βοηθήσουμε και θα υποστηρίζουμε τις δυναμικές πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη».
Ο γενικός πρόξενος κ. Κούτρας συνεχάρη τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του να προωθήσει σε θεσμικό επίπεδο τα τοπικά προϊόντα, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί συνεργασία όλων των παραγωγών από όλα τα νησιά προκειμένου να συλλεχθούν οι απαραίτητες ποσότητες για την αγορά των ΗΠΑ. Μια καλή ευκαιρία προβολής και προώθησης, όπως ενημέρωσε τον περιφερειάρχη, είναι η έκθεση τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι θα βοηθήσει τις προσπάθειες του περιφερειάρχη για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με την τουριστική οικονομία, ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και ανάταξης της τοπικής οικονομίας.
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο για την στήριξή του και τον ενημέρωσε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κατέβαλλε με τους επιχειρηματίες της ομογένειας στο Μόντρεαλ, καθώς και για τις ετοιμασίες της περιφέρειας Ιονίων Νήσων να προβάλλει τα κρασιά από τα Ιόνια Νησιά σε ειδική έκθεση που θα διεξαχθεί στην Πολωνία.
«Το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι των Ιόνιων Νησιών είναι μοναδικά και είμαστε σίγουροι ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί, παραγωγοί και θεσμικοί φορείς, θα καταφέρουμε να κάνουμε τα προϊόντα μας γνωστά σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη προϊόντα, ποιοτικά και μοναδικά, στα νησιά μας όπως οι φακές Εγκλουβής, τα βότανα της Ιόνιας γης, τα τυριά και τα αλλαντικά αλλά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επισκέφθηκε επίσης τη Γεωπονική και Γεωργική Σχολή του Πανεπιστημίου Rutgers, που είναι από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής με έτος ίδρυσης το 1766 (συμπληρώνει 250 χρόνια λειτουργίας), συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του «Κέφαλου» Νίκο Αλυσσανδράτο, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Διονύση Βλάχο και την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και υπεύθυνη του συλλόγου Κεφαλλήνων New Jersey Αγγελική Χιόνη και στελέχη της ομογένειας.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν οι καθηγητές Πάνος Γεωργόπουλος, Kenneth Karamichael (δ/ντης του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά») και Mukund Karwe. Ξενάγησαν τον Περιφερειάρχη στους χώρους της Σχολής, τις εντυπωσιακές κουζίνες εφοδιασμένες με προϊόντα βιολογικής γεωργίας παραγωγής των φοιτητών και στη συνέχεια του παρουσίασαν το πρόγραμμα που εκπονούν με στόχο την επιστροφή της νεολαίας στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εκπονηθεί μελέτες που εξετάζουν την ελκυστικότητα τομέων που θα προσφέρουν εργασία στους νέους, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας επεξεργασίας τροφίμων, δημιουργίας ηλεκτρονικού εμπορίου, τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με την παραγωγική διαδικασία, την προώθηση των τοπικών βιολογικών προϊόντων κλπ.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να υπάρξει επιστημονική μελέτη για τον πρωτογενή τομέα και την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα Ιόνια Νησιά και δήλωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα συνεργασίας με την περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το πανεπιστημιακό αμερικανικό ίδρυμα και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. «Εντυπωσιάζομαι με το πρόγραμμα διότι είναι μια επιστημονική προσέγγιση αυτών που επιζητούμε, οι ιδέες μας να μπορούν να τύχουν τεκμηρίωσης στην παραγωγική διαδικασία. Να εξετάσουμε από κοινού τι πρέπει να κάνουμε, τι χρειάζεται να ετοιμάσουμε ώστε να ανοίξουμε το δρόμο στους νέους ανθρώπους, στους νέους παραγωγούς για τις αγορές» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.