Στην Κάρπαθο θα βρίσκεται έως τις 13 Μαΐου, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει ενσωματωθεί στην αποστολή των «Γιατρών του Αιγαίου», προσφέροντας πολύτιμο έργο στην πρόληψη του καρκίνου.
Στη διάρκεια της παραμονής του Μαστογράφου στην Κάρπαθο, θα γίνουν δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες του νησιού, ενώ παράλληλα γιατροί πολλών ειδικοτήτων, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη ευαισθησία δίνει έμφαση στις δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη και πέραν της Κρήτης, στα νησιά του Αιγαίου, που δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη. Πάμε εκεί που δεν πρόβλεψε το κράτος να δημιουργήσει υποδομές και είμαστε κοντά στους πολίτες» δήλωσε ο υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου, γιατρός και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης κάνει κοινές δράσεις με τους «Γιατρούς του Αιγαίου», αλλά και με άλλες οργανώσεις , που προσφέρουν το δύσκολο έργο τους σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Με την επιστροφή της στην Κρήτη, η Κινητή Μονάδα του Μαστογράφου θα συνεχίσει τις περιοδείες της στην ενδοχώρα του νησιού.
«Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα μας, η εθελοντική ομάδα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κατοίκους ακριτικών νησιών», επεσήμανε ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Γιατροί του Αιγαίου ΠΑΓΝΗ», Μανόλης Βεληβασάκης.
Στην υγειονομική αποστολή της Καρπάθου, συμμετέχουν οι ακόλουθες ειδικότητες: οφθαλμίατρος, δερματολόγος, ορθοπεδικός, παιδοορθοπεδικός, ψυχίατρος, ουρολόγος, πνευμονολόγος, ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος, ακτινολόγος, παιδίατρος, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, χειρουργός μαστού, μικροβιολόγος και ψυχολόγος.
Μέχρι σήμερα από την Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν υποβληθεί σε μαστογραφίες χιλιάδες γυναίκες. Πολλές μάλιστα εξ αυτών, αν και σε μεγάλη ηλικία, έκαναν μαστογραφία για πρώτη φορά στη ζωή τους, έστω και αν η σχετική εξέταση επιβάλλεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέταση κρίνεται επιβεβλημένη και για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, όταν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά τους.
Ο γενικός κανόνας είναι οι γυναίκες από μικρή ηλικία κιόλας να μάθουν τη ψηλάφηση του μαστού, που είναι μέρος του σώματος τους και κομμάτι του εαυτού τους, τονίζουν οι γιατροί της Κινητής Μονάδας. «Πρέπει να μπει στη καθημερινότητα των γυναικών και να μην τρομάζουν. Δεν είναι ακόμα στην κουλτούρα μα, αλλά πρέπει να γίνει μέρος της» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.