Άρθρο Localit 18 Ιουλίου, 2024

3ο Θερινό Σχολείο του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

Ολοκληρώθηκε το  3ο θερινό σχολείο που πραγματοποίησε το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με θεματική “Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και Μέθοδοι Έρευνας Πεδίου”.

Το θερινό σχολείο συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ και το Δήμο Κόνιτσας, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ και συμμετείχαν 31 φοιτητές διαφορετικών βαθμίδων και 12 εισηγητές.

Πεδίο έρευνας για τους φοιτητές και τους εισηγητές το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Κόνιτσας και του δυτικού Ζαγορίου.

Τόσο οι συμμετέχοντες φοιτητές όσο και οι εισηγητές είχαν την χαρά να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Κόνιτσας και του δυτικού Ζαγορίου.

Ως εισηγητές συμμετείχαν οι: Σπύρος Παυλίδης (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Χρήστος Πικριδάς (Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ), Στέλιος Μπίθαρης (Επ. Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ), Γιώργος Βαργεμέζης (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηπέτρος (Αν. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Χρήστος Στεργίου (Δρ. Γεωλογίας, Μετα-διδακτορικός ερευνητής Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ), Γεωργία Κιτσάκη (Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ), Χαρητάκης Παπαϊωάννου (Δρ. Βιολογίας, Συντονιστής Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ), Κωνσταντής Αλεξόπουλος (Υπ.Διδ. ScottPolar Research Institute, University of Cambridge), Κωνσταντίνος Παπακώστας (Υπ.Διδ. Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Προσκεκλισμένη ομιλήτρια του φετινού θερινού σχολείου ήταν η Ελένη Κοτζαμποπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας, ΕΦΑ Ιωαννίνων) η ομιλία της οποίας είχε τίτλο: «Χρονο-περιπατητές» στα τοπία του Βοϊδομάτη και του Αώου: παλαιολιθικοί κυνηγοί-συλλέκτες, αρχαιολόγοι και γεωλόγοι, κάτοικοι και τουρίστες, και έγινε δεκτή από τους συμμετέχοντες με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Δυο ασκήσεις πεδίου συμπλήρωσαν το πρόγραμμα του φετινού σχολείου με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να κάνουν πεζοπορία κατά μήκος του Βοϊδομάτη, να αγγίξουν το ρήγμα της Κόνιτσας και να επισκεφθούν τα ατμόλουτρα Αμαράντου.

«Ο ενθουσιασμός και τα σχόλια των συμμετεχόντων, οι υποσχέσεις τους ότι θα ξανά δηλώσουν συμμετοχή την επόμενη χρονιά (φέτος οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 50), μας δίνουν ώθηση για την προετοιμασία του 4ου θερινού σχολείου τον Ιούλιο του 2025 και ελπίδα ότι πολλά ακόμη θερινά σχολεία θα ακολουθήσουν» δηλώνουν οι συνδιοργανωτές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 31 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΠ Ενέργειας συστήνει ο δήμος Τρικκαίων

Διαβούλευση για τις υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τους πολίτες Στη σύσταση ΚΕΠ Ενέργειας προχωρά ο δήμος…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 30 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Παραδόθηκαν οι πρώτες πιστοποιήσεις απαλλαγής δημοτικών τελών στους δικαιούχους

Χ. Δούκας: Εφαρμόζουμε την Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη” Τις πρώτες πιστοποιήσεις απαλλαγής δημοτικών τελών στους…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέες προοπτικές σύμπραξης πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η διερεύνηση δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τον πολιτισμό και θα ενισχύσουν τη σύνδεση του…