Άρθρο Localit 29 Μαρτίου, 2022

Ξεκίνησε στην Καρδίτσα, το έργο ανάπλασης της οδού Χαρίτου

Στην Καρδίτσα,  εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της οδού Χαρίτου και ενοποίησής της με τους πεζοδρόμους Σκουφά και Καζαμπάκα καθώς και με την οδό Ιεζεκιήλ. Όπως επισημαίνει ο Δήμος, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 760.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 και το οποίο θα αλλάξει το κέντρο της πόλης της Καρδίτσας.

Ήδη ο ανάδοχος έχει προχωρήσει σε σχετικές συνεννοήσεις με τους αρμόδιους των δικτύων κοινής ωφέλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και να προχωρήσει γρήγορα το έργο.

«Ξεκίνησε ήδη η ανάπλαση της οδού Χαρίτου και η μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης και θα δημιουργήσει ένα νέο σημείο ενδιαφέροντος. Συγχρόνως με την ολοκλήρωση της ανάπλασης θα αποδώσουμε στους περιοίκους αλλά και συνολικά στους Καρδιτσιώτες ένα χώρο όμορφο και λειτουργικό που θα δίνει περισσότερο χώρο σε ήπιες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Β. Τσιάκος, ο οποίος ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για το διάστημα που θα  διαρκέσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα προκληθούν οχλήσεις στην καθημερινή δραστηριότητα της περιοχής αλλά για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες, όπως είπε.

Ο ίδιος, πρόσθεσε εμφατικά ότι η Καρδίτσα αλλάζει μέσα από συγκεκριμένα έργα. «Με αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή πεζοδρομίων, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα και στο πράσινο, με έργα όπως το Δημοτικό Στάδιο και το Παλέρμο, με έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καρδίτσας. Η Καρδίτσα ομορφαίνει, η Καρδίτσα γίνεται η πόλη που αξίζει να ζεις».

Σκοπός της αρχιτεκτονικής μελέτης διαμόρφωσης της οδού Χαρίτου είναι η ενοποίησή της με τους πεζοδρόμους της Σκουφά και της Καζαμπάκα καθώς και με την οδό Ιεζεκιήλ. Βασική αρχή είναι η διατήρηση της διέλευσης των οχημάτων σε ήπια μορφή, δημιουργώντας παράλληλα μια ενιαία κίνηση πεζών, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της πεζοδρόμησης.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι η οριοθέτηση των λειτουργιών και κινήσεων των πεζών αλλά και των οχημάτων, έτσι ώστε να είναι διακριτή η επιτρεπόμενη κίνησή τους.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον περισσότερο οργανωμένο και φιλικό προς τον πολίτη, να του δοθεί η αίσθηση δημιουργίας ενός κοινόχρηστου χώρου όπου πέρα από τη διέλευση να μπορεί να κάνει και χρήση του αστικού χώρου προς όφελός του και όχι προς εκμετάλλευση.

Το στοιχείο της φύτευσης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς πέραν του αισθητικού ρόλου, δημιουργεί μια όαση δροσιάς και ευεξίας, αλλάζει την όψη του δρόμου και προσδίδει μια αίσθηση συνέχειας που οδηγεί στην ενοποίηση της οδού με τον πεζόδρομο Βαλταδώρου και κατ’ επέκταση με την πλατεία Ελευθερίας.

Περιγραφή

Η “σχεδιαστική γραμμή” της πρότασης προήρθε από μια σειρά πραγμάτων, όπως υφιστάμενες πορείες, αναγκαίες διελεύσεις οχημάτων πρώτης ανάγκης καθώς και υπάρχουσες συνδέσεις. Ο σχεδιασμός έχει ως στόχους την αύξηση της οδικής ασφάλειας, την οργάνωση της στάθμευσης και της κίνησης αυτοκινήτων, την χωρίς προβλήματα προσπελασιμότητα για όλους τους πεζούς, τη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου και την ανάδειξη του χώρου.

Η ενοποίηση της οδού Χαρίτου με τις οδούς Σκουφά, Καζαμπάκα και Ιεζεκιήλ, επιτυγχάνεται σαφώς με την ενοποίηση της στάθμης σε ενιαίο επίπεδο, για το λόγο αυτό προτείνεται να “σηκωθεί” η στάθμη του δρόμου και να έρθει στο επίπεδο του πεζοδρομίου με μια πολύ ήπια και ομαλή ράμπα στα τρία σημεία που φαίνονται στο σχέδιο.

Κατόπιν της ενοποίησης των υψομέτρων, γίνεται προσπάθεια οριοθέτησης κινήσεων και λειτουργιών. Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικά μέσα σε κάθε σημείο, όπως παράδειγμα η χρησιμοποίηση με ορθό τρόπο μέσων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φύτευση, κολονάκια, παρτέρια κλπ.) αλλά και νοητή οριοθέτηση των λειτουργιών μέσω αλλαγής υλικών.

Στην υπό μελέτη οδό εφαρμόζεται διατομή καθαρού πλάτους 3,50 μ. που αποτελεί και ιδανικό πλάτος δρόμου ώστε τα οχήματα να κινούνται ικανοποιητικά και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η αποφυγή του παράνομου παρκαρίσματος κατά μήκος της . Στο σύνολο της οδού, οριοθετείται η κίνηση των οχημάτων και των πεζών. Χώροι κίνησης πεζών- πεζοδρόμια δημιουργούνται και από τις δύο πλευρές της οδού. Δημιουργείται δίοδος κατά μήκος του πεζοδρομίου χωρίς εμπόδια πλάτους το ελάχιστο 1,5 μ. ώστε να είναι δυνατή η διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων. Δημιουργείται ζώνη διέλευσης τυφλών με τοποθέτηση οδηγού τυφλών. Όπου είναι δυνατό στα πεζοδρόμια προβλέπονται δενδροστοιχίες σε δενδροδόχους.

Η λύση ολοκληρώνεται με τη μελέτη φωτισμού και φύτευσης όπως προβλέπεται στα αντίστοιχα σχέδια. Διαπλατύνονται και φυτεύονται τα πεζοδρόμια. Οι διαπλατύνσεις αυτές έχουν στόχο την απομάκρυνση της στάθμευσης οχημάτων, τη διευκόλυνση των πεζών, την ανάδειξη των κτιρίων, την ανάπτυξη των καταστημάτων και τη διέλευση οχημάτων με προσοχή και μειωμένη ταχύτητα.

Δημιουργούνται ευχάριστες συνθήκες περιπάτου και σκιάς, φυτεύονται με φυλλοβόλα ως επί το πλείστον δέντρα τα οποία εξασφαλίζουν σκιά το καλοκαίρι και φως το χειμώνα. Αειθαλή μικρά και μεγάλα δέντρα διατηρούν παρόν το στοιχείο του πρασίνου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η μεγάλη ποικιλία στα δέντρα συνολικά δημιουργεί οπτικό και αισθητικό πλούτο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ελαίων στον Δήμο

Την ένταξη του Δήμου Κατερίνης στο δίκτυο ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ελαίων και την εγκατάσταση  κάδων συλλογής…

Βιώσιμες Πόλεις 05 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μωβ κάδοι σε 40 σημεία του Αγρινίου

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Βιώσιμες Πόλεις 04 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αγρίνιο: Με νέα όψη και λειτουργικότητα περιοχές του κέντρου της πόλης

Στο Αγρίνιο, ένα κεντρικό κομμάτι  του κέντρου της πόλης, απέκτησε σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο κυκλοφορίας,…