Άρθρο Localit 29 Απριλίου, 2020

Εντός Ιουνίου οι αλλαγές στο Ν. 4412/2016 για δημόσια έργα με αποκλειστικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, οθόνη και εσωτερικός χώρος

Το χρηματοδοτικό περιβάλλον που θα μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται η χώρα, την επόμενη μέρα, ήταν το αντικείμενο χθεσινής τηλεδιάσκεψης των 13 περιφερειαρχών της χώρας με τα υπουργεί Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν εκτός από τους  περιφερειάρχες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας, ο υφυπουργός Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης το χρηματοδοτικό περιβάλλον που θα μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται η χώρα, την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφερειάρχες έθεσαν μια σειρά ζητημάτων, ώστε να καταστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους, ικανά να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει, σε όλο τον κόσμο, η πανδημία.

Οι περιφερειάρχες όπως ενημερώνει ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου  Γ. Χατζημάρκος, ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξετάσει τις ακόλουθες διαρθρωτικές αλλαγές:

– Την αύξηση των ορίων πληρωμών στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

– Την αλλαγή του Ν. 4412/2016, που αφορά στα δημόσια έργα, με αποκλειστικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού η γραφειοκρατία σήμερα οδηγεί σε μέσο όρο δημοπράτησης τον ενάμιση χρόνο (!), διάστημα απολύτως απαράδεκτο, καθώς στερεί από κάθε τόπο τη δυνατότητα να υλοποιεί τα έργα στο χρόνο που τα χρειάζεται, και

– Την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ούτως ώστε να γίνει πιο ευέλικτο ως εργαλείο χρηματοδότησης κρίσιμων έργων, ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία στενεύουν ακόμα περισσότερο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τα ήδη δοκιμασμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

«Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέα εργαλεία, έξυπνα και ευέλικτα. Δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε ανάκαμψη, όταν απαιτείται ενάμισης χρόνος για να δημοπρατηθεί ένα έργο. Μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για στήριξη της κοινωνίας και ανάκαμψη των οικονομιών μας. Οτιδήποτε λιγότερο, καθιστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση εντελώς παροπλισμένη, σε αυτή τη συγκυρία», σημείωσε  ο κ. Χατζημάρκος.  

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η κυβέρνηση αναγνώρισε τον πολύ θετικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων. Αναφορικά δε με την αλλαγή του ν. 4412/2016, περί δημόσιων έργων, δηλώθηκε στους περιφερειάρχες πως εντός του Ιουνίου θα υπάρξουν οι αλλαγές αυτές που θα τον καταστήσουν λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο αποτελεσματικό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στη Χαλκίδα

«Οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ στη…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ενεργοποιείται για το κοινό από σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ανέλαβαν υπηρεσία επιπλέον 26 εποχικοί εργάτες πυροπροστασίας

Υπηρεσία ανέλαβαν σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, επιπλέον, 26 εργάτες πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Έλαβαν…