«Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Η ικανότητα ενός ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά εξακολουθεί να είναι ικανότητα- ανεξάρτητα από το φύλο, ή την ηλικία- ανεξάρτητα από τη σωματική ή ψυχική κατάσταση του κάθε ανθρώπου».
Στη βάση αυτή, σχεδιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ΗΦΑΙΣΤΟΣ, με βασικό στόχο την παροχή κρίσιμων δεξιοτήτων, εξειδικευμένων γνώσεων και απαραίτητων εργαλείων σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα όρια των Δήμων – πιλότων. Επιδιώκεται η συστηματική ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, ώστε να μετατραπούν σε καταλύτες για την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων στις κοινότητές τους.
Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος αποσκοπούν ξεκάθαρα στην προσέγγιση, την εκπαίδευση και τον μετασχηματισμό των στάσεων και των συμπεριφορών των μελών της κοινότητας σχετικά με θέματα αναπηρίας. Βασικός στόχος είναι η προαγωγή μιας πιο ισότιμης και αποδεκτής κοινωνικής πραγματικότητας, όπου η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση θα αποτελούν τα βασικά θεμέλια.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ).
Υλοποιείται σε πέντε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μεγαρέων, Σαλαμίνας και Αθηναίων.
Συνεργαζόμενοι Φορείς είναι, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιακών, η ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια και το AnimasyrosEducation.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΤΑΑ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Αναστάσιος Μαυρίδης απηύθυνε ευχαριστίες στους πέντε Δημάρχους που συμμετέχουν στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αποδεικνύοντας, όπως τόνισε, την ευαισθησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα, και τους συνεργαζόμενους φορείς, υπογραμμίζοντας πως, όλοι μαζί γίνονται συνεργοί με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα προσβασιμότητας αποδοχής και ένταξης των συνανθρώπων μας με ειδικές ικανότητες.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι, «η Εταιρία, με τον πρόεδρο, τον ίδιο προσωπικά αλλά και τα έμπειρα στελέχη της, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, ως ένα εργαλείο και πάροχος της Αυτοδιοίκησης, πέρα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, θα είναι στη διάθεση όλων των συνεργαζόμενων φορέων στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, προκειμένου να παρασχεθεί η βοήθεια με κάθε τρόπο σε αυτά που εκείνοι θα υποδείξουν».
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέλιας, χαιρέτισε την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, περιγράφοντάς το ως ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί ισότιμες ευκαιρίες για όλους και όλες.
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Θανάσης Τσιβίλης, δήλωσε ότι η πρόταση συνεργασίας με την ΕΕΤΑΑ έγινε δεκτή αμέσως από την Επιτροπή. “Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πλήρως προσβάσιμη παντού, όμως μπορούμε να υιοθετήσουμε ως χώρα, μια προσβάσιμη νοοτροπία. Μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, να αισθάνονται ελεύθερα, να νιώθουν ότι έχουν και αυτά το δικαίωμα να προσβαίνουν όπου θέλουν. Ότι η αναπηρία τους δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο σε αυτό», ανέφερε.
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης Εύα Λιανού, αναφερόμενη στο ρόλο του Ιδρύματος, επισήμανε ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι και η οικονομική στήριξη κοινωνικών πρωτοβουλιών. Αυτό περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει μια υποδειγματική πρακτική για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής σε τοπικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Παραολυμπιακών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΕΕΤΑΑ ως καινοτόμα για τη χώρα.” Μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην πρόοδο και θα βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Μέσα από τα μέλη μας, την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας, θα συμβάλλουμε για να γίνουν όλα όσα χρειάζονται. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που μας αφορά και θα το κάνουμε.
Ο ιδρυτής της ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια, Βαγγέλης Αυγουλάς, τόνισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται αποφάσεις από τους αρμόδιους για ανθρώπους ΑΜΕΑ, αφού έχει ζητηθεί η γνώμη τους. «Συμμετέχουμε στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που μας αφορά, γιατί επιτέλους ζητήθηκε η γνώμη μας. Επιτέλους υλοποιείται κάτι για μας, όχι χωρίς εμάς», είπε.
Ο δημιουργός του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλης Καραμητσάνης, αναφέρθηκε στο Animasyros και στις δράσεις με τις οποίες καταπιάνεται. Διευκρίνισε ότι μέσα από τις δράσεις αυτές και την εμπειρία των εκπαιδευτών του, θα τονιστεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες σε κάθε δραστηριότητα της ζωής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα. Χρήστος Βρεττάκος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παναγιώτης Μαργέτης, Μεγαρέων, Γιώργος Παναγόπουλος, Σαλαμίνας, Έλενα Ματζαβίνου, Εντεταλμένη Σύμβουλος, του Δήμου Αθηναίων.
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, έδωσαν συγχαρητήρια στην ΕΕΤΑΑ και τα στελέχη της για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, λέγοντας παράλληλα πως ήρθε η ώρα να επιβάλλουν και οι Δημοτικές Αρχές το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών στις πόλεις. «Αυτό ερχόμαστε να αποδείξουμε με την συμμετοχή μας στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό στους Δήμους μας. Υπάρχει το πολιτικό προσωπικό. Υπάρχουν οι κάτοικοι. Η ενσυναίσθηση ήταν αυτό που μας έλειπε. Θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχει. Όπως υπάρχει και η βούληση», τόνισαν.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕΤΑΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας, ώστε να ενισχυθούν οι κοινές δράσεις των δύο φορέων.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών με φορείς σχετικής ή συμπληρωματικής αρμοδιότητας που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.