Άρθρο Localit 25 Ιανουαρίου, 2023

Εναρκτήρια εκδήλωση για τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στις «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης  ως μέλος της αποστολής «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» (NetZero Cities), διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 στις 13.00 την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco (26ης Οκτωβρίου 21).

Η συγκεκριμένη αποστολή υποστηρίζει τον μετασχηματισμό ευρωπαϊκών πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, στο πλαίσιο της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.

Τον Απρίλιο του 2022 ο δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, να συμμετέχει στην αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις (NetZero Cities)». Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, ακολουθώντας ταυτόχρονα και τις νομοθετικές δεσμεύσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν.4936/27.5.2022). Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει ως πρότυπος κόμβος καινοτομίας, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη εναρκτήρια συνάντηση εργασίας στη διάρκεια της οποίας φορείς της πόλης που σχετίζονται με τους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, του περιβάλλοντος, των έξυπνων λύσεων κ.ά. θα δεσμευτούν στην αποστολή για μια βιώσιμη και «έξυπνη» πόλη και θα συμβάλλουν επιστημονικά στη διαμόρφωση της ατζέντας με δράσεις και έργα για τη μετάβαση της Θεσσαλονίκης προς την κλιματική ουδετερότητα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις-εργαστήρια ανά θεματική και τομέα ενδιαφέροντος προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι του 2023 να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση το Κλιματικό Σύμφωνο, το Πρόγραμμα Δράσεων και το Επενδυτικό πλάνο.

Με την έγκριση του Κλιματικού Συμφώνου ανοίγονται ευκαιρίες χρηματοδοτικών εργαλείων και συνεργειών για την από κοινού υλοποίησή του και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέχρι το 2030.

Τη διενέργεια του εργαστηρίου πρόκειται να υποστηρίξουν σύμβουλοι (City Advisors) που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θεσσαλονίκη, στελέχη του Δικτύου των Ανθεκτικών Πόλεων (Resilient Cities Network), σύμβουλοι από την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Covenant of Mayors for Climate and Energy) και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ – ΑΟΤ).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 27 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία το νησί της Ρόδου και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα

Αρκετά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πτώση δένδρων και κλαδιών στο οδικό δίκτυο και…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι ζήτησαν ΠΕΔ και οι δήμαρχοι της Κρήτης από τον Στ. Πέτσα

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αναπτυξιακά θέματα  του νησιού…

Ρεπορτάζ 26 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ

Τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, που υποβαθμίζει τις…