Άρθρο Localit 09 Αυγούστου, 2022

Ένα νέο διαχρονικό μνημειακό σύνολο 18 στρεμμάτων αποδίδει στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου το ΥΠΠΟΑ

Στην περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και στην ανάδειξή της στην ιστορική της διαχρονία, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το έργο, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα ευρύτερα. Στόχος μας είναι με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της “Περιβόλας”, ενταγμένος στη ζώνη της UNESCO, και τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα των νεωρίων να συνδεθούν με τους μεσαιωνικούς κήπους του Καστέλλου, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη μεσαιωνική πόλη. Πρόκειται για ένα χώρο έκτασης 18 στρεμμάτων στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης, που διασώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα χιλιετιών και ο οποίος μέχρι σήμερα είναι αποκομμένος από την πόλη. Το έργο, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, αναδεικνύει την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του χώρου, προστατεύοντας και τα επιμέρους μνημεία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του. Η προσβασιμότητα βελτιώνεται με τη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων και δημιουργείται ένας νέος διαχρονικός αρχαιολογικός προορισμός περιήγησης, περιπάτου και αναψυχής, με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα».

Το Στρατηγικό Σχέδιο -συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- έχει ως στόχο τη συντήρηση, διαμόρφωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα ενός ευρύτερου διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση των μνημείων μεταξύ τους, μέσα από μια τεκμηριωμένη, ευχάριστη και διδακτική διαδρομή. Ο προς ανάδειξη χώρος έχει έκταση 18 στρέμματα περίπου. Αναπτύσσεται σε πέντε διακριτά επίπεδα περιλαμβάνοντας κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων -τα νεώρια του πολεμικού λιμένος της αρχαίας πόλης των Ροδίων και το συγκρότημα του ρωμαϊκού τετράπυλου, με τις διασταυρούμενες οδούς-, αναστηλωμένα μεσαιωνικά κτήρια, όπως το ιπποτικό Νομισματοκοπείο (Zecca), με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο) και τον περίφημο Κήπο του Κυβερνήτη των χρόνων της ιταλοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΠΟΑ, στην «Περιβόλα» φυλάσσονται πολυάριθμα και σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων από ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να εκτεθούν στο χώρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ανασκαφικό υλικό παρελθόντων ετών, που σήμερα απόκειται στην «Περιβόλα», θα τεκμηριωθεί, ώστε μέρος του να εκτεθεί με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων. Συγχρόνως, στην έκταση των 18 στρεμμάτων, που για πρώτη φορά θα αποδοθεί στη μεσαιωνική πόλη, άρα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου, δημιουργούνται χώροι αναψυχής προσφέροντας ένα διαχρονικό χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Το έργο διαμορφώνει και αναδεικνύει έναν, εν δυνάμει, νέο αρχαιολογικό χώρο, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της μεσαιωνικής πόλης, όπου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του θα μπορεί να αποκομίζει μια σαφή άποψη της ιστορίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Στόχος είναι αυτός ο διαχρονικός αρχαιολογικός χώρος, με τα σημαντικά μνημεία που χρονολογούνται, από την ελληνιστική εποχή έως τους χρόνους της ιταλοκρατίας, λειτουργικά ενοποιημένος, εφοδιασμένος με σύγχρονες υποδομές και προσβάσιμος από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.

Πηγή φωτο: ΥΠΠΟΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσληψη 72 σχολικών καθαριστών – καθαριστριών στον δήμο Κιλκίς για το διδακτικό έτος 2024-2025

Την πλήρωση εβδομήντα (72) θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόγραμμα “ΚΑΛΥΨΗ”: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για διάθεση κατοικιών εντός του δήμου Αθηναίων

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Προγράμματος Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν να…

Ενδιαφέρουν 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
14ο Συμπόσιο Γλυπτικής στα Τζουμέρκα από 1η μέχρι 20η Αυγούστου

Με πρόγραμμα γεμάτο από εκδηλώσεις έρχεται το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ.…