Πέμπτη,  23 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Αναζήτηση
Κατηγορία
Τίτλος
Αρθρο
Ημ/νία από
Ημ/νία έως

 
Καταχωρημένα άρθρα
Η Αποκάλυψη του Ιωάννου και η ενδεχόμενη «Οικονομική Αποκάλυψη» στην Ευρωζώνη
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ραγδαία τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα των κυβερνήσεων Ιταλίας και Ισπανίας. Είναι ήδη λίγο πάνω από το 6% (έναντι 2,5% των αντίστοιχων Γερμανικών). Ανοδικές τάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζουν και τα ομόλογα του Βελγίου και της Γαλλίας. Είναι αυτό το φαινόμενο φυσιολογικό ή είναι αποτέλεσμα παράλογων φόβων; Μέχρι που μπορεί να φτάσουν όλα αυτά; Η σύντομη απάντηση είναι ότι αυτή η διαφοροποίηση είναι και απόλυτα φυσιολογική και σύμφωνη με τους φυσικούς νόμους της οικονομίας. 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 03/08/2011
 
«Οροφή» Χρέους Κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ελληνική Πτώχευση και Ελληνικό Σύνταγμα: Συσχετισμοί και Διδάγματα
Κατηγορία: Πολιτική

Τις τελευταίες βδομάδες γινόταν πολύς λόγος γιά το αν θα μπορούσε τελικά η Αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει το άνω όριο («οροφή») του συνολικού χρέους της. Επειδή πολλές φορές τα προβλήματα των κυβερνητικών χρεών μοιάζουν μεταξύ τους, ας δούμε εν συντομία πως έχει το θέμα και τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε.
Γεγονός 1ο: Στις ΗΠΑ η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει την οροφή συνολικού χρέους αν δεν εγκρίνει την συγκεκριμένη αύξηση της όροφής το νομοθετικό σώμα (κονγκρέσσο ή κάτω βουλή και γερουσία ή άνω βουλή). Η μέχρι τώρα εγκεκριμένη «όροφή» ήταν 14,3 τρισεκατομμύρια δολλάρια και ο Πρόεδρος Ομπαμα χρειαζόταν την έγκριση των νομοθετών γιά να αυξήσει το συνολικό χρέος.

Ημ/νία καταχώρησης: 01/08/2011
 
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ή πως η τεχνολογία οδηγεί τον ανώνυμο πολίτη στην εξουσία!
Κατηγορία: Πολιτική

Στις περισσότερες χώρες έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μιά τεράστια απόσταση ανάμεσα σε κυβερνήτες και κυβερνώμενους. Οι πολίτες βλέπουν με εξαιρετική καχυποψία (ή και απέχθεια) υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους, βουλευτές ή δημάρχους. Ενώ οι ίδιοι οι πολίτες τούς έχουν ψηφίσει γιά να τους αντιπροσωπεύουν γιά τέσσερα ή πέντε χρόνια, εντούτοις τους βλέπουν σαν κάτι μεταξύ αποκομμένων γραφειοκρατών, εξωγηίνων ή και μαφιόζων. Ο «άγνωστος» πολίτης, ο μοναδικός θεμέλιος λίθος κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, αισθάνεται ανήμπορος να επηρεάσει τα κοινά της χώρας του ή του δήμου του και τελικά, απογοητευμένος και κουρασμένος, κλείνεται στον εαυτό του και υποτάσσεται στην μοίρα του. Στην Ελλάδα της «πτώχευσης» η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι αντιπρόσωποι του πολίτη αντί να είναι αντικείμενα σεβασμού ή θαυμασμού, έχουν προοδευτικά γίνει αντικείμενα ψυχρότητας (στην καλλίτερη περίπτωση) ή χλευασμού και μίσους (στην χειρότερη περίπτωση). Τι μπορεί άραγε να γίνει γιά να βγεί από το γενικευμένο πολιτικό τέλμα ο πολιτισμένος και δημοκρατικός κόσμος (και μαζί του και ο ελληνικός λαός);

Ημ/νία καταχώρησης: 22/07/2011
 
Εκλαϊκευμένοι Οικονομικοί Όροι Σχετικοί με την Πτώχευση
Κατηγορία: Οικονομία

Μιά και όλοι τα τελευταία δυό χρόνια μιλάμε περί «Πτώχευσης» ας δούμε μερικούς σχετικούς οικονομικούς ορισμούς με απλή μορφή ώστε να ξέρουμε όσο γίνεται καλύτερα τι είναι αυτά που ακούμε από τα μίντια (και να μην μπορούν εύκολα να μας εξαπατούν).
Ε: Τι σημαίνει «Πτώχευση ενός Κράτους»;
Α: Ένα Κράτος δεν πτωχεύει. Επίσης δεν μπορεί να πτωχεύσει ένας λαός ή ένα έθνος ή μία χώρα. Αυτή η οντότητα που μπορεί να πτωχεύσει είναι μία κυβέρνηση (κεντρική κυβέρνηση όπως π.χ. η Κυβέρνηση της Ελλάδας ή τοπική κυβέρνηση όπως π.χ. μία δημοτική αρχή).
Ε: Τι σημαίνει «Πτώχευση της κυβέρνησης μιάς χώρας»;
Α: Σημαίνει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων που χρωστάει. Τά δάνεια αυτά συνήθως έχουν την μορφή ομολόγων που τα κατέχουν φυσικά πρόσωπα (πολίτες της χώρας ή πολίτες άλλων χωρών) ή νομικά πρόσωπα με έδρα εντός ή εκτός της χώρας (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, άλλες κυβερνήσεις, εταιρείες κλπ).

Ημ/νία καταχώρησης: 29/06/2011
 
Γιά να Βγούμε από την Οικονομική Κρίση: Μερικά Απλά Μέτρα
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Το 2011 μπήκε, η κυβέρνηση έχει πρακτικά πτωχεύσει και η οικονομική απαισιοδοξία κυριαρχεί. Όλοι λένε πως δεν φαίνεται «φως ανάπτυξης» γιά τα επόμενα χρόνια. Μία άλλη όμως λογική λέει: Αν σαν λαός επιβιώσαμε στην κατοχή και στον εμφύλιο και αν εν συνεχεία ορθοποδήσαμε οικονομικά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σήμερα; Γιατί πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους να «μας τροφοδοτήσουν με δάνεια»; Από πότε χάσαμε την ικανότητά μας να σταθούμε όρθιοι με τις δικές μας δυνάμεις; Δεν μπορούμε άραγε να δουλέψουμε παραγωγικά και τίμια και να σώσουμε τους εαυτούς μας; Επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε άμεσα, εδώ και τώρα, προτείνουμε τα παρακάτω απλά μέτρα που δεν στοιχίζουν τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό και είναι άμεσα εφαρμόσιμα:
 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/05/2011
 
Οι Ρίζες της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης και Απλές Προτάσεις Θεραπείας
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Εδώ και ένα περίπου χρόνο ο λαός δοκιμάζεται οικονομικά και το κράτος «φλερτάρει» συνεχώς με την πτώχευση που ακούει σε κάποιο από τα ονόματα «επιμήκυνση» ή «αναδιάρθρωση» ή «κούρεμα» χρέους. Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη των πραγμάτων, η ελληνική οικονομία δεν θα «θεραπευθεί» αν δεν ξεριζωθούν οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στην πτώχευση. Όπως ένας άνθρωπος δεν θα είναι υγιής όσο θα διατρέφεται «παρά φύσιν» έτσι και η ελληνική οικονομία δεν θα φύγει από την δίνη της πτώχευσης αν δεν βρεθούν οι «ρίζες του κακού» γιά τις οποίες κανείς δεν μιλάει. Ποιές είναι όμως οι «ρίζες του κακού» και τι μπορεί να γίνει γιά κάθε μιά απ’ αυτές; 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 02/11/2010
 
Δημοτικές εκλογές: Γιά να γίνει τοπική η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατηγορία: Μέγεθος Δήμων

Αρχές Νοεμβρίου έχουμε δημοτικές εκλογές με τους νέους Δήμους του σχεδίου Καλλικράτης: Νέα γεωγραφικά όρια, νέα πληθυσμιακά δεδομένα, νέα ονόματα αφού ανά τρείς-τέσσερεις οι δήμοι ενώνονται σε πολύ μεγαλύτερα διοικητικά σύνολα (συνολικά σε όλη την χώρα από 1050 γίνονται 350 περίπου). Οι πολίτες των παλιών δήμων όμως παραμένουν ίδιοι. Αυτοί που ψήφιζαν και φρόντιζαν και αγαπούσαν τον μικρό τους προηγούμενο δήμο καλούνται τώρα να φροντίζουν και να αγαπήσουν τον καινούργιο, μεγαλύτερο δήμο τους. Είναι φανερό ότι αλλάζει ο "τόπος" τους, γίνεται κάτι καινούργιο και πολύ μεγαλύτερο και αυτοί (οι πολίτες) καλούνται να το "αγαπήσουν" δηλαδή να αλλάξουν την τοπική τους ταυτότητα. Ανεξάρτητα από το αν μπορεί κανείς να αλλάζει με εντολές άνωθεν την τοπική του ταυτότητα και ανεξάρτητα από το αν ρώτησε κανείς τους πολίτες γιά όλα αυτά, είναι γεγονός ότι με τον "Καλλικράτη" χάνεται (κατά το μέγιστο μέρος του) ο "τοπικός" χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παύει να είναι τοπική!

Ημ/νία καταχώρησης: 27/09/2010
 
Μανιφέστο Κοινής Λογικής
Κατηγορία: Μανιφέστο Κοινής Λογικής

1. Δημοψηφίσματα εδώ και τώρα. Το 1% των Ελλήνων πολιτών με συλλογή υπογραφών θα μπορούν να εγείρουν δημοψήφισμα γιά οποιονδήποτε νόμο ή κυβερνητική ενέργεια σε επίπεδο κράτους, δήμου, νομού, περιφέρειας. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ  ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΛΙΤΗ!!!  Η σύγχρονη τεχνολογία του ίντερνετ μας δίνει την άμεση δυνατότητα γιά ανέξοδα, απλά, ασφαλή και γρήγορα δημοψηφίσματα.
2. Διάκριση των τριών εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). Χωριστή εκλογή βουλευτών (νομοθέτες), κυβέρνησης (εκτελεστικό σώμα) και προέδρου του αρείου πάγου (ανώτατος δικαστής). Κηρύσσεται ασυμβίβαστη η ταυτόχρονη ιδιότητα βουλευτή και μέλους της κυβέρνησης.
3. Όρια θητείας στην πολιτική. Μέγιστος χρόνος συνεχούς υπηρέτησης στην ίδια εκλεγμένη θέση τα οκτώ (8) χρόνια (γιά μέλη κυβέρνησης, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, νομάρχες, αντινομάρχες, ευρωβουλευτές, Πρόεδρο Δημοκρατίας). 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/09/2010
 
Γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν είναι συμβατή με τον ανταγωνισμό, την δημοκρατία και την οικολογία.
Κατηγορία: Παγκοσμιοποίηση

"Υπάρχει ανάγκη διαρκούς εμβάθυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την εγκαθίδρυση μιάς παγκόσμιας διακυβέρνησης........". Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, σε πρόσφατη ομιλία του στην Σοσιαλιστική Διεθνή στην Νέα Υόρκη.
Πολλοί πολιτικοί, διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων από πολλά κράτη έχουν τα τελευταία χρόνια εκφράσει παρόμοιες απόψεις: Επιδιώκουν την μελλοντική εγκαθίδρυση μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης και ενός παγκόσμιου κοινοβουλίου γιά την βελτίωση της συνεργασίας των λαών. Ας δούμε όμως με συντομία αν μιά τέτοια παγκοσμιοποίηση είναι μακροχρόνια επωφελής γιά τους παραπάνω από διακόσιους (200) διαφορετικούς λαούς που κατοικούν τον πλανήτη γή σήμερα.
Πρώτον: Θα πρέπει οι εκλεγμένοι πολιτικοί να θυμούνται ότι εκλέγονται γιά να υπηρετούν τον λαό τους και όχι γιά να υπηρετούν άλλους λαούς. Με απλά λόγια, δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανέναν πολιτικό γιά να μεταβιβάζει τις εξουσίες μας σε άλλα παγκόσμια όργανα.
 

Ημ/νία καταχώρησης: 05/07/2010
 
Οι Ισλανδοί χτυπούν το πολιτικό κατεστημένο!
Κατηγορία: Το Νέο της ημέρας και λίγα σχόλια

Την Κυριακή 30 Μαΐου έγιναν δημοτικές εκλογές στην Ισλανδία (την χώρα-νησί των 350.000 κατοίκων στην μέση του Βόρειου Ατλαντικού, που αντιμετώπισαν πέρυσι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αλλά αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την οδό των "αποζημιώσεων προς τους ξένους" που αδικαιολόγητα τους επέβαλε το πολιτικό κατεστημένο τους και που με δημοψήφισμα είπαν πρίν μερικούς μήνες με 93% "όχι δεν πληρώνουμε γιατί δεν φταίξαμε"). Στις δημοτικές εκλογές λοιπόν συνέβησαν τα εξής:
-Στην πρωτεύουσα Ρέϋκιαβικ ήρθε πρώτο κόμμα με 34,7% ένα κόμμα που συστήθηκε από ηθοποιούς μόλις προ έξη μηνών, που είχε ελάχιστα οικονομικά μέσα και πραγματοποίησε την καμπάνια του μέσω ίντερνετ (το κόμμα το ονόμασαν "Το Καλύτερο Κόμμα" ή "The Best Party"!!!).

Ημ/νία καταχώρησης: 03/06/2010
 
Τα επόμενα πέντε χρόνια η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 240 δισεκατομμυρίων ευρώ!!
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Με ή χωρίς ΔΝΤ, με ή χωρίς βοήθεια χωρών ευρωζώνης, το γεγονός είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια λήγουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα αξίας 240 δισεκατομμυρίων ευρώ (150 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικά κεφάλαια και 90 δισεκατομμύρια ευρώ τόκοι). Η κυβέρνηση φέτος ίσως δανεισθεί 45 δισεκατομμύρια από ΔΝΤ και κυβερνήσεις ευρωζώνης. Τα δανεικά αυτά όμως θα φθάσουν μόνο μέχρι το τέλος του 2010. Τι θα γίνει μετά; Ποιός θα δανείσει την ελληνική κυβέρνηση; Είναι απίθανο ιδιώτες (άτομα, τράπεζες ή εταιρείες) να δανείσουν τα υπόλοιπα 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε οποιοδήποτε επιτόκιο αγοράζοντας ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απίθανο να ξαναδανείσουν την ελληνική αφού και τα δικά τους ασφάλιστρα κινδύνου έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, οι προϋπολογισμοί τους είναι στο κόκκινο και οι πολίτες τους αντιδρούν σε βοήθεια προς "ασώτους λαούς" (στην πράξη θα είναι θαύμα άν δανείσουν έστω και γιά μία φορά).
 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/04/2010
 
Φαινόμενο θερμοκηπίου: Τι κινδυνεύει: Το κλίμα ή η ατομική μας ελευθερία;
Κατηγορία: Μάρτιος 2010

Θεωρία υπερθέρμανσης του πλανήτη από ανθρώπινες δραστηριότητες. Τι κινδυνεύει: Ο πλανήτης ή η ατομική μας ελευθερία;

Τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιασθεί οι φωνές, από επιστήμονες και μη, που λένε πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα της γης που πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει. Μιά από αυτές τις φωνές είναι και του διακεκριμένου συγγραφέα, φανατικού υπερασπιστή της ατομικής ελευθερίας και νυν προέδρου της Τσεχίας κ. Βάκλαβ Κλάους.

Προ ολίγων ημερών σε διάλεξή του στην Φλόριντα των ΗΠΑ περιέγραψε γιά μιά ακόμη φορά με απλά και γλαφυρά λόγια πως με την επιστημονικά ψευδή προπαγάνδα περί ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος αυτό που κινδυνεύει δεν είναι το κλίμα αλλά η ατομική μας ελευθερία!!

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/03/2010
 
Πτώχευση και εθνική κυριαρχία. Πότε πράγματι χάθηκε η εθνική κυριαρχία;
Κατηγορία: Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

Με την ευκαιρία της δυσχερέστατης κατάστασης του κρατικού προϋπολογισμού και του κρατικού χρέους και με την θέση της οικονομίας σε κατάσταση "στενής επιτήρησης" εκ μέρους της ΕΕ ακούγεται πολύ συχνά από επίσημα χείλη η φράση: "Παραχωρήσαμε εθνική κυριαρχία" ή κάτι παρόμοιο υπονοώντας πως το να δέχεται εντολές από τρίτους η εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού ως προς το πως θα χειριστεί το δημόσιο χρήμα σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Αυτό παρουσιάζεται σαν ένα "αναγκαίο κακό" που θα πρέπει να λήξει το δυνατόν συντομώτερο.
Πράγματι το να δέχεται το υπουργείο οικονομικών εντολές από ξένους τεχνοκράτες γιά το πόσο θα μειώσει τα έξοδα ή γιά το ποιές φορολογικές διατάξεις θα ψηφίσει συνιστά μιάς μορφής παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Όμως αυτή η απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που έχει κάνει το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο ενσυνείδητα, κατ' επανάληψη και ερήμην του ελληνικού λαού τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις παρακάτω πράξεις, παραλείψεις ή αποσιωπήσεις του:

Ημ/νία καταχώρησης: 18/02/2010
 
Χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου: Απλοί ορισμοί και σενάρια
Κατηγορία: Οικονομία

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος γιά την πιθανότητα χρεωκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Γιά λόγους ενημέρωσης δίνουμε παρακάτω υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων μερικά βασικά στοιχεία γιά το θέμα. Η ενημέρωση γίνεται σε μορφή ερωτοαπαντήσεων γιά λόγους συντομίας και ευκρίνειας.
Ερώτηση: Τι σημαίνει χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου;
Απάντηση:
Σημαίνει πως δεν θα μπορεί το Δημόσιο να αποπληρώσει κατά την λήξη τους κάποια από τα ομόλογα που έχει εκδόσει στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα αποπληρώνει τα ομόλογα όταν λήγουν με καινούργιο δανεισμό (πάλι σε ομόλογα). Εάν όμως οι δανειστές (αυτοί που θα αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα) ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια (διότι θεωρούν τον δανειζόμενο αφερέγγυο) ή δεν προσέρχονται καθόλου (δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον) τότε το κράτος κηρύσσει στάση πληρωμών και δηλώνει οτι αδυνατεί να πληρώσει αυτούς που κρατούν τα ομόλογά του όταν αυτά θα λήξουν (σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο ή σε δέκα χρόνια).
Ερ. : Τι είναι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;
Απ. :
Είναι απλά χαρτιά όπου το Δημόσιο υπόσχεται να επιστρέψει κατά την λήξη τους (σε ένα, πέντε, δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια) στον φέροντα (τον δανειστή) το αρχικό κεφάλαιο που αυτός κατέβαλε, ενώ ενδιάμεσα (κάθε έξη μήνες) του πληρώνει τους τόκους.
 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/12/2009
 
Χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου: Απλοί ορισμοί και σενάρια
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος γιά την πιθανότητα χρεωκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Γιά λόγους ενημέρωσης δίνουμε παρακάτω υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων μερικά βασικά στοιχεία γιά το θέμα. Η ενημέρωση γίνεται σε μορφή ερωτοαπαντήσεων γιά λόγους συντομίας και ευκρίνειας.
Ερώτηση: Τι σημαίνει χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου;
Απάντηση:
Σημαίνει πως δεν θα μπορεί το Δημόσιο να αποπληρώσει κατά την λήξη τους κάποια από τα ομόλογα που έχει εκδόσει στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα αποπληρώνει τα ομόλογα όταν λήγουν με καινούργιο δανεισμό (πάλι σε ομόλογα). Εάν όμως οι δανειστές (αυτοί που θα αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα) ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια (διότι θεωρούν τον δανειζόμενο αφερέγγυο) ή δεν προσέρχονται καθόλου (δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον) τότε το κράτος κηρύσσει στάση πληρωμών και δηλώνει οτι αδυνατεί να πληρώσει αυτούς που κρατούν τα ομόλογά του όταν αυτά θα λήξουν (σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο ή σε δέκα χρόνια).
Ερ. : Τι είναι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;
Απ. :
Είναι απλά χαρτιά όπου το Δημόσιο υπόσχεται να επιστρέψει κατά την λήξη τους (σε ένα, πέντε, δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια) στον φέροντα (τον δανειστή) το αρχικό κεφάλαιο που αυτός κατέβαλε, ενώ ενδιάμεσα (κάθε έξη μήνες) του πληρώνει τους τόκους.
 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/12/2009
 
 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr