Πέμπτη,  23 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

ΣύνδεσμοιΚαταχωρημένα άρθρα
Χρηματοπιστωτική κρίση με απλά λόγια: Τι έγινε, γιατί έγινε και μία πρόβλεψη.
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τώρα που βρισκόμαστε στο βάθος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης άς προσπαθήσουμε να δούμε με απλό τρόπο τι και γιατί έγινε.

Τι έγινε; Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι κεντρικές τράπεζες (αυτές που μονοπωλιακά εκδίδουν το χρήμα) κρατούσαν γιά πολλά χρόνια τα πραγματικά επιτόκια πολύ χαμηλά. Οι πολίτες σε όλες τις χώρες δανείζονταν αφειδώς γιά σπίτια, επιχειρήσεις και πιστωτικές κάρτες γιατί ο δανεισμός ήταν πολύ φθηνός. Οι τράπεζες που έδιναν τα δάνεια, αντί να περιμένουν να πάρουν πίσω το 100% των δανείων σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, τα ένωναν σε πακέτα (ας πούμε των χιλίων δανείων) και τα μεταπωλούσαν σε χρηματιστηριακές εταιρείες, σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε άλλες τράπεζες. Έτσι η αρχική (πωλήτρια) τράπεζα, αντί να περιμένει π.χ. τριάντα χρόνια γιά να πάρει πίσω το 100% των δανείων, έπαιρνε σήμερα, άμεσα (στο χέρι) το 80% και άφηνε τους αγοραστές του "πακέτου δανείων" (την χρηματιστηριακή εταιρεία, την ασφαλιστική εταιρεία, την άλλη τράπεζα, το αμοιβαίο κεφάλαιο) να συλλέξει το 100% των δανείων και να διατρέχει τους σχετικούς κινδύνους. Τα "πακέτα δανείων" στην συνέχεια μεταπωλούνταν σε άλλους με κέρδος (αφού το 80% θα γινόταν 100%) και επιπλέον άν κάποιοι δανειολήπτες δεν αποπλήρωναν (άν π.χ. στα 1000 πακεταρισμένα δάνεια τα 90 δεν αποπληρώνονταν) τότε υπήρχαν τα υποθηκευμένα σπίτια που η αξία τους πάντα ανέβαινε χρόνο με τον χρόνο.

Ημ/νία καταχώρησης: 18/10/2008
 
Τήρηση των Νόμων
Κατηγορία: Τήρηση των Νόμων

 

1) Σκεπτικό:  Οικονομική Πρόοδος και Παρανομία

Ο πρώτος όρος γιά να προοδεύσει οικονομικά ένας τόπος είναι "Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ". Αυτό μας διδάσκει η επιστήμη της Οικονομίας αλλά και η εμπειρική παρατήρηση της ιστορίας των λαών. Όσο ορθοί και άν είναι οι νόμοι, όσο εργατικοί και έξυπνοι κι αν είναι οι πολίτες, δεν είναι δυνατόν να ανεβάζουν μακροχρόνια το βιοτικό τους επίπεδο άν στην χώρα δεν τηρούνται οι νόμοι. Επιπλέον, η μη τήρηση των νόμων, δημιουργεί στον λαό αίσθημα ανασφάλειας και αδικίας. Οι πολλοί νοιώθουν αδικημένοι όταν βλέπουν τους "δικτυωμένους" να "ευνοούνται" ή να διαφεύγουν ατιμώρητοι (φοροδιαφυγή, αναξιοκρατία, παράνομη δόμηση, νομιμοποιήσεις, μονιμοποιήσεις, γραφειοκρατικοί εκβιασμοί, αδειοδοτήσεις από Περιφέρειες-Δήμους, δωροληψίες, ληστείες, οδική αναρχία κλπ). Όλα αυτά καταλήγουν να δημιουργούν έναν λαό που όχι μόνο δεν προοδεύει οικονομικά με όσο ταχείς ρυθμούς θα ήθελε, που όχι μόνο διακατέχεται από ένα μόνιμο αίσθημα "ανασφάλειας και αδικίας" αλλά που στο τέλος-τέλος είναι αποκομμένος και δυστυχής. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ! ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ!

Ημ/νία καταχώρησης: 19/09/2007
  


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr