Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Καταχωρημένα άρθρα
29 Δημοσιογράφοι ζητούν τα έξοδα των τελευταίων τεσσάρων ετών των ευρωβουλευτών αλλά το ευρωκοινοβούλιο αρνείται.
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

 

Είδηση από το Euranet την προηγούμενη εβδομάδα: «Είκοσι εννέα δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες της ΕΕ ζήτησαν από το ευρωκοινοβούλιο να τους δοθούν τα απολογιστικά λεπτομερή στοιχεία των εξόδων όλων των ευρωβουλευτών γιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (μισθοί, ταξίδια, σχολεία, ενοίκια, μισθοί βοηθών, επιτροπές, διατροφή κλπ.). Το ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία διότι θα παραβιαζόταν τα προσωπικά δεδομένα των ευρωβουλευτών».
Σχόλια:
α) Το που ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων δεν είναι προσωπικό δεδομένο κανενός.
β) Το ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να ρωτήσει τους ευρωβουλευτές και για εκείνους που δεν θα επιθυμούσαν να δώσουν τα ονόματά τους θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ονόματά τους με αριθμούς ή γράμματα αλλά σε κάθε περίπτωση να δώσει τα έξοδα. Π.χ. Ευρωβουλευτής «Α» έξοδα 2011: μισθοί:….., ενοίκια:…., εισιτήρια:……, μισθοί βοηθών:………  κλπ.
γ) Οι έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα θεωρούν φυσιολογική την είδηση και ούτε καν την αναφέρουν πολύ περισσότερο δεν την σχολιάζουν. 
 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 23/11/2015
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα και η απουσία εθνικού νομίσματος
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει τριετή συμφωνία με τις χώρες της Ευρωζώνης για δάνειο 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομία είναι σε βαθύτατη ύφεση τα τελευταία επτά χρόνια, η κυβέρνηση είναι στην ουσία χρεωκοπημένη και οι πολίτες ψάχνουν απελπισμένα για οποιαδήποτε δουλειά. Το πολιτικό κατεστημένο έχει αποδεχθεί πλήρως μια κατάσταση όπου όλοι οι κρίσιμοι νόμοι φτιάχνονται έξω από την Ελλάδα από την περιώνυμη Τρόϊκα (δηλαδή τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Με αυτά τα δεδομένα, είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς: Στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970 η Ελληνική οικονομία ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και υγιέστερες οικονομίες του κόσμου. Πως γίνεται τριάντα χρόνια αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν χάσει την ικανότητά τους να εργασθούν παραγωγικά;
Αν φαντασθούμε την Ελληνική οικονομία σαν ένα επιβατικό όχημα και την Ελληνική κυβέρνηση σαν τον οδηγό του οχήματος τότε τα παρακάτω φαινόμενα έλαβαν χώρα μετά την δεκαετία του 1980 (οπότε η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ) και ιδιαίτερα μετά το 2001 οπότε η Ελλάδα υιοθέτησε σαν νόμισμα το Ευρώ:
Ημ/νία καταχώρησης: 28/08/2015
 
Η Αποκάλυψη του Ιωάννου και η ενδεχόμενη «Οικονομική Αποκάλυψη» στην Ευρωζώνη
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ραγδαία τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα των κυβερνήσεων Ιταλίας και Ισπανίας. Είναι ήδη λίγο πάνω από το 6% (έναντι 2,5% των αντίστοιχων Γερμανικών). Ανοδικές τάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζουν και τα ομόλογα του Βελγίου και της Γαλλίας. Είναι αυτό το φαινόμενο φυσιολογικό ή είναι αποτέλεσμα παράλογων φόβων; Μέχρι που μπορεί να φτάσουν όλα αυτά; Η σύντομη απάντηση είναι ότι αυτή η διαφοροποίηση είναι και απόλυτα φυσιολογική και σύμφωνη με τους φυσικούς νόμους της οικονομίας. 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 03/08/2011
 
Γιά να Βγούμε από την Οικονομική Κρίση: Μερικά Απλά Μέτρα
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Το 2011 μπήκε, η κυβέρνηση έχει πρακτικά πτωχεύσει και η οικονομική απαισιοδοξία κυριαρχεί. Όλοι λένε πως δεν φαίνεται «φως ανάπτυξης» γιά τα επόμενα χρόνια. Μία άλλη όμως λογική λέει: Αν σαν λαός επιβιώσαμε στην κατοχή και στον εμφύλιο και αν εν συνεχεία ορθοποδήσαμε οικονομικά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σήμερα; Γιατί πρέπει να περιμένουμε από κάποιους άλλους να «μας τροφοδοτήσουν με δάνεια»; Από πότε χάσαμε την ικανότητά μας να σταθούμε όρθιοι με τις δικές μας δυνάμεις; Δεν μπορούμε άραγε να δουλέψουμε παραγωγικά και τίμια και να σώσουμε τους εαυτούς μας; Επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε άμεσα, εδώ και τώρα, προτείνουμε τα παρακάτω απλά μέτρα που δεν στοιχίζουν τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό και είναι άμεσα εφαρμόσιμα:
 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/05/2011
 
Οι Ρίζες της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης και Απλές Προτάσεις Θεραπείας
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Εδώ και ένα περίπου χρόνο ο λαός δοκιμάζεται οικονομικά και το κράτος «φλερτάρει» συνεχώς με την πτώχευση που ακούει σε κάποιο από τα ονόματα «επιμήκυνση» ή «αναδιάρθρωση» ή «κούρεμα» χρέους. Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη των πραγμάτων, η ελληνική οικονομία δεν θα «θεραπευθεί» αν δεν ξεριζωθούν οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στην πτώχευση. Όπως ένας άνθρωπος δεν θα είναι υγιής όσο θα διατρέφεται «παρά φύσιν» έτσι και η ελληνική οικονομία δεν θα φύγει από την δίνη της πτώχευσης αν δεν βρεθούν οι «ρίζες του κακού» γιά τις οποίες κανείς δεν μιλάει. Ποιές είναι όμως οι «ρίζες του κακού» και τι μπορεί να γίνει γιά κάθε μιά απ’ αυτές; 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 02/11/2010
 
Τα επόμενα πέντε χρόνια η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 240 δισεκατομμυρίων ευρώ!!
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Με ή χωρίς ΔΝΤ, με ή χωρίς βοήθεια χωρών ευρωζώνης, το γεγονός είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια λήγουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα αξίας 240 δισεκατομμυρίων ευρώ (150 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικά κεφάλαια και 90 δισεκατομμύρια ευρώ τόκοι). Η κυβέρνηση φέτος ίσως δανεισθεί 45 δισεκατομμύρια από ΔΝΤ και κυβερνήσεις ευρωζώνης. Τα δανεικά αυτά όμως θα φθάσουν μόνο μέχρι το τέλος του 2010. Τι θα γίνει μετά; Ποιός θα δανείσει την ελληνική κυβέρνηση; Είναι απίθανο ιδιώτες (άτομα, τράπεζες ή εταιρείες) να δανείσουν τα υπόλοιπα 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε οποιοδήποτε επιτόκιο αγοράζοντας ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απίθανο να ξαναδανείσουν την ελληνική αφού και τα δικά τους ασφάλιστρα κινδύνου έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, οι προϋπολογισμοί τους είναι στο κόκκινο και οι πολίτες τους αντιδρούν σε βοήθεια προς "ασώτους λαούς" (στην πράξη θα είναι θαύμα άν δανείσουν έστω και γιά μία φορά).
 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/04/2010
 
Χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου: Απλοί ορισμοί και σενάρια
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος γιά την πιθανότητα χρεωκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Γιά λόγους ενημέρωσης δίνουμε παρακάτω υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων μερικά βασικά στοιχεία γιά το θέμα. Η ενημέρωση γίνεται σε μορφή ερωτοαπαντήσεων γιά λόγους συντομίας και ευκρίνειας.
Ερώτηση: Τι σημαίνει χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου;
Απάντηση:
Σημαίνει πως δεν θα μπορεί το Δημόσιο να αποπληρώσει κατά την λήξη τους κάποια από τα ομόλογα που έχει εκδόσει στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα αποπληρώνει τα ομόλογα όταν λήγουν με καινούργιο δανεισμό (πάλι σε ομόλογα). Εάν όμως οι δανειστές (αυτοί που θα αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα) ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια (διότι θεωρούν τον δανειζόμενο αφερέγγυο) ή δεν προσέρχονται καθόλου (δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον) τότε το κράτος κηρύσσει στάση πληρωμών και δηλώνει οτι αδυνατεί να πληρώσει αυτούς που κρατούν τα ομόλογά του όταν αυτά θα λήξουν (σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο ή σε δέκα χρόνια).
Ερ. : Τι είναι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;
Απ. :
Είναι απλά χαρτιά όπου το Δημόσιο υπόσχεται να επιστρέψει κατά την λήξη τους (σε ένα, πέντε, δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια) στον φέροντα (τον δανειστή) το αρχικό κεφάλαιο που αυτός κατέβαλε, ενώ ενδιάμεσα (κάθε έξη μήνες) του πληρώνει τους τόκους.
 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/12/2009
 
Γιατί καίγονται τα δάση κάθε χρόνο και γιατί γίνονται εκλογές κάθε δύο χρόνια;
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τα περιαστικά δάση της Αθήνας κάηκαν γιά μία ακόμη φορά. Στα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων γιά το τι έφταιξε γιά μία ακόμη φορά. Επειδή εμείς οι νομιμόφρονες πολίτες βαρεθήκαμε να ακούμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια αόριστα, γενικόλογα και "ανώδυνα" σχόλια γιά νομοθετικά μέτρα, κονδύλια, προσλήψεις και αρμοδιότητες και επειδή στο τέλος τίποτα δεν γίνεται επί δεκαετίες τώρα και επειδή κανείς δεν έχει το θάρρος να πεί την αλήθεια, εμείς λέμε τα εξής απλά, συγκεκριμένα και επώδυνα:
• Τα δάση καίγονται κάθε χρόνο επειδή οι δασοφύλακες δεν παίρνουν κάθε πρωΐ το αμάξι τους να βρούν άν κάποιος κτίζει παράνομα μέσα στο δάσος τους (το δάσος γιά το οποίο είναι υπεύθυνοι) και να υποβάλλουν τις σχετικές μηνύσεις (να κάνουν δηλαδή το κύριο καθήκον γιά το οποίο τους πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες πολίτες). Παρόλα αυτά οι δασοφύλακες στο τέλος του μήνα παίρνουν τον μισθό τους!
 

Ημ/νία καταχώρησης: 30/08/2009
 
Ευρωεκλογές 2009: Συμπεράσματα με απλά λόγια και μία πρόβλεψη.
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Μέ την ευκαιρία των πρόσφατων ευρωεκλογών της 7 Ιουνίου ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε μερικά απλά συμπεράσματα.

Πρώτα τα γεγονότα και μόνο τα γεγονότα.

1. Η ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) ξόδεψε  γιά το έτος 2008 το εξωφρενικό ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (από χρήματα των φορολογουμένων) γιά να κάνει τους πολίτες 27 χωρών να την "αγαπήσουν" (το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο προϋπολογισμό της Coca Cola γιά ετήσια διαφήμιση). Ανάλογα ποσά ξοδεύονταν κάθε χρόνο όλα τα τελευταία 15 χρόνια. Επιπλέον γιά να πεισθούν οι πολίτες των 27 χωρών να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές δόθηκαν μεγάλα ποσά (36 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το ευρωκοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες) σε εξειδικευμένες διαφημιστικές εταιρείες με το σύνθημα "Η ψήφος σας μετράει". Το αποτέλεσμα: Πανευρωπαϊκή συμμετοχή μόνο 43% (ρεκόρ αποχής). Η συμμετοχή το 1979 που πρωτοέγιναν οι ευρωεκλογές ήταν πανευρωπαϊκά 67% και διαχρονικά (ανά πενταετία) μειώνεται σταθερά μέχρι του σημερινού ποσοστού του 43%.

Ημ/νία καταχώρησης: 08/07/2009
 
Πρόσφατα επεισόδια στις πόλεις: Ποιό είναι το πραγματικό κόστος τους;
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

  Τις τελευταίες βδομάδες η Αθήνα και πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις έγιναν πεδίο καταστροφών που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε. Ζημιές ή εμπρησμοί σε μαγαζιά-τράπεζες- αυτοκίνητα, πετροπόλεμος με αστυνομικούς, καθιστικές διαμαρτυρίες, κλείσιμο δρόμων και λίγοι ελαφρά τραυματισμένοι. Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν ώς προς τα αίτια και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Τώρα όμως που "κατασταλάζει ο κουρνιαχτός" είναι καλό να απαριθμήσουμε επί τροχάδην μερικά από τα άμεσα και έμμεσα είδη οικονομικού κόστους αλλά και να δούμε ποιοί είναι αυτοί που κυρίως θα τα επωμισθούν (ποιός είναι "ο πληρώνων").

Ημ/νία καταχώρησης: 03/01/2009
 
Χρηματοπιστωτική κρίση με απλά λόγια: Τι έγινε, γιατί έγινε και μία πρόβλεψη.
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Τώρα που βρισκόμαστε στο βάθος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης άς προσπαθήσουμε να δούμε με απλό τρόπο τι και γιατί έγινε.

Τι έγινε; Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι κεντρικές τράπεζες (αυτές που μονοπωλιακά εκδίδουν το χρήμα) κρατούσαν γιά πολλά χρόνια τα πραγματικά επιτόκια πολύ χαμηλά. Οι πολίτες σε όλες τις χώρες δανείζονταν αφειδώς γιά σπίτια, επιχειρήσεις και πιστωτικές κάρτες γιατί ο δανεισμός ήταν πολύ φθηνός. Οι τράπεζες που έδιναν τα δάνεια, αντί να περιμένουν να πάρουν πίσω το 100% των δανείων σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, τα ένωναν σε πακέτα (ας πούμε των χιλίων δανείων) και τα μεταπωλούσαν σε χρηματιστηριακές εταιρείες, σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε άλλες τράπεζες. Έτσι η αρχική (πωλήτρια) τράπεζα, αντί να περιμένει π.χ. τριάντα χρόνια γιά να πάρει πίσω το 100% των δανείων, έπαιρνε σήμερα, άμεσα (στο χέρι) το 80% και άφηνε τους αγοραστές του "πακέτου δανείων" (την χρηματιστηριακή εταιρεία, την ασφαλιστική εταιρεία, την άλλη τράπεζα, το αμοιβαίο κεφάλαιο) να συλλέξει το 100% των δανείων και να διατρέχει τους σχετικούς κινδύνους. Τα "πακέτα δανείων" στην συνέχεια μεταπωλούνταν σε άλλους με κέρδος (αφού το 80% θα γινόταν 100%) και επιπλέον άν κάποιοι δανειολήπτες δεν αποπλήρωναν (άν π.χ. στα 1000 πακεταρισμένα δάνεια τα 90 δεν αποπληρώνονταν) τότε υπήρχαν τα υποθηκευμένα σπίτια που η αξία τους πάντα ανέβαινε χρόνο με τον χρόνο.

Ημ/νία καταχώρησης: 18/10/2008
 
Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη 2008: Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Παγκόσμια ημέρα: ναί. Δημοκρατία; Αναζητείται!
Κατηγορία: Το blog του συντάκτη

Γιορτάστηκε στις 15 Σεπτέμβρη η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Γιά να έχουν οι πολίτες σε μία χώρα δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρείς θεμελιώδεις "αναγκαίες" (αλλά όχι "ικανές") συνθήκες:
1. Πρέπει να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν τους νόμους της αρεσκίας τους διά των αντιπροσώπων τους (βουλευτών) ή με άμεσες ψηφοφορίες (δημοψηφίσματα). Στην χώρα μας οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφίσουν νόμους αφού το 80% περίπου των νόμων και κανονισμών έρχονται από τις Βρυξέλλες. Όσο γιά άμεσες ψηφοφορίες (δημοψηφίσματα) ούτε λόγος. Ο λαός δεν μπορεί ούτε να ζητήσει δημοψήφισμα ούτε καλείται ποτέ σε δημοψήφισμα.

 

Ημ/νία καταχώρησης: 16/09/2008
  


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr