Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Καταχωρημένα άρθρα
Καποδίστριας ΙΙ : Το τέλος της Τοπικής Δημοκρατίας
Κατηγορία: Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η καινούργια κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (γνωστό και ως Καποδίστριας ΙΙ). Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους λίγους μήνες να ανακοινώσει ότι οι Δήμοι θα συνενωθούν γιά να γίνουν πιό ισχυροί και από 1050 που είναι σήμερα θα μείνουν τελικά 350 σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα οι Νομοί θα συνενωθούν και από 56 θα γίνουν 16 ενώ οι Περιφέρειες από 13 θα γίνουν 5. Το ίδιο σχέδιο είχε προετοιμάσει και η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε σε πρώτη προτεραιότητα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ κανείς δημότης δεν έχει βγεί στους δρόμους γιά να ζητεί την κατάργηση του δήμου του (ή του νομού του) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει σχεδόν όλους τους δήμους και διά συνενώσεως (συνήθως 4-5 γειτονικών δήμων) να δημιουργήσει άλλους δήμους με πληθυσμό κατ' ελάχιστο 100.000 έως 150.000 κατοίκων ανά δήμο. Τα κυρίαρχα κόμματα φαίνονται να συμφωνούν απόλυτα στο σχέδιο διότι έτσι "θα έχουμε ισχυρότερη τοπική αυτοδιοίκηση" και "θα περιορισθούν τα έξοδα της κεντρικής κυβέρνησης". Οι δήμαρχοι έχοντας εκλεγεί με την βοήθεια κάποιου από τα κυρίαρχα κόμματα δεν φαίνονται να αντιδρούν ή να βρίσκουν κάποιο σοβαρό μειονέκτημα στο σχέδιο "Καποδίστριας ΙΙ". Ο απλός όμως δημότης βλέπει ξαφνικά τον δήμο του να εξαφανίζεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, βλέπει να του αλλάζουν την τοπική ταυτότητα λες και είναι πειραματόζωο και λέει: ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΜΕ ΡΩΤΗΣΑΤΕ; ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ; ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ; ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ;

 

Ημ/νία καταχώρησης: 10/11/2009
 
Πως βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατηγορία: Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

-Η τοπική Αυτοδιοίκηση κατ' αρχήν πρέπει να είναι τοπική. Αυτό σημαίνει πως το πληθυσμιακό μέγεθος της διοικητικής μονάδας πρέπει να είναι μικρό γιά να υπάρχει η αίσθηση της τοπικότητας-εντοπιότητας που δίνει το αίσθημα του "ανήκειν". Χωρίς αυτό το αίσθημα δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον του πολίτη γιά τον τόπο που ζεί.
-Ο Δήμος είναι η στοιχειώδης και η πιό κρίσιμη μονάδα διακυβέρνησης. Γιά να έχουν οι πολίτες πραγματικό ενδιαφέρον γιά τα κοινά του Δήμου τους αλλά και γιά να είναι σωστή και από πρώτο χέρι η πληροφόρησή τους και η διαμόρφωση της γνώμης τους γιά πρόσωπα και πράγματα πρέπει να γνωρίζουν λίγο πολύ ο ένας τον άλλον στον Δήμο τους. Αυτό σημαίνει : Μέγιστο μέγεθος Δήμων δέκα ώς είκοσι χιλιάδες κάτοικοι (10.000 ώς 20.000).

Ημ/νία καταχώρησης: 02/01/2008
  


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr