Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Καταχωρημένα άρθρα
Παγκοσμιοποίηση και 14ος μισθός
Κατηγορία: Παγκοσμιοποίηση

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γιά επιθυμία-απαίτηση της Τρόϊκα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός και να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε τι έχει να μας πει γι’ αυτά η οικονομική επιστήμη αλλά και η κοινή λογική.
Σε κάθε οικονομία και ανά πάσα στιγμή ο κατώτατος προσφερόμενος μισθός από την «αγορά» καθορίζεται από την τομή των καμπυλών προσφοράς και ζήτησης ανειδίκευτης εργασίας και είναι κάτι που συνεχώς μεταβάλλεται. Έτσι μπορεί σήμερα στην χώρα μας η τομή προσφοράς και ζήτησης ανειδίκευτης εργασίας να είναι στα 550 €/μήνα αλλά του χρόνου λόγω αύξησης της ανεργίας (ή/και μείωσης των προσφερόμενων ευκαιριών) η τιμή ισορροπίας να πάει στα 450 €/μήνα. Όταν λοιπόν οι νομοθέτες ορίζουν κατώτατο μισθό πάνω (ή πολύ πάνω) από το ελεύθερα κειμενόμενο όριο, αυτό αποθαρρύνει τους πιθανούς εργοδότες από την πρόσληψη προσωπικού και άρα «δημιουργεί ανεργία».

Ημ/νία καταχώρησης: 09/01/2012
 
Γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν είναι συμβατή με τον ανταγωνισμό, την δημοκρατία και την οικολογία.
Κατηγορία: Παγκοσμιοποίηση

"Υπάρχει ανάγκη διαρκούς εμβάθυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την εγκαθίδρυση μιάς παγκόσμιας διακυβέρνησης........". Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, σε πρόσφατη ομιλία του στην Σοσιαλιστική Διεθνή στην Νέα Υόρκη.
Πολλοί πολιτικοί, διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων από πολλά κράτη έχουν τα τελευταία χρόνια εκφράσει παρόμοιες απόψεις: Επιδιώκουν την μελλοντική εγκαθίδρυση μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης και ενός παγκόσμιου κοινοβουλίου γιά την βελτίωση της συνεργασίας των λαών. Ας δούμε όμως με συντομία αν μιά τέτοια παγκοσμιοποίηση είναι μακροχρόνια επωφελής γιά τους παραπάνω από διακόσιους (200) διαφορετικούς λαούς που κατοικούν τον πλανήτη γή σήμερα.
Πρώτον: Θα πρέπει οι εκλεγμένοι πολιτικοί να θυμούνται ότι εκλέγονται γιά να υπηρετούν τον λαό τους και όχι γιά να υπηρετούν άλλους λαούς. Με απλά λόγια, δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανέναν πολιτικό γιά να μεταβιβάζει τις εξουσίες μας σε άλλα παγκόσμια όργανα.
 

Ημ/νία καταχώρησης: 05/07/2010
  


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr