Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Εσωτερική υποτίμηση: Ποιές τιμές θα πέσουν και ποιές όχι
Οικονομία

Εσωτερική υποτίμηση: Ποιές τιμές θα πέσουν και ποιές όχι

Όταν μιά κυβέρνηση πτωχεύει, το νόμισμά της υποτιμάται και έτσι αυτόματα η παραγωγικότητα της οικονομίας αυξάνεται (αφού τα μεροκάματα, οι τοπικές υπηρεσίες και τοπικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα ως προς τον υπόλοιπο κόσμο). Στην περίπτωση της Ελληνικής χρεωκοπίας και επειδή η κυβέρνηση δεν έχει το δικό της νόμισμα, όλοι ομιλούν γιά «εσωτερική υποτίμηση». Έχουν όμως περάσει δύο χρόνια σε πλήρη οικονομική ύφεση αλλά πάρα πολλές τιμές δεν δείχνουν να πέφτουν. Τελικά τι πρόκειται να συμβεί, πότε και ποιές τιμές θα πέσουν;
Άς δούμε τι προβλέπει η στάνταρντ οικονομική θεωρία (αλλά και η κοινή λογική).
-Προϊόντα που εισάγονται ή εξάγονται (είδη σούπερμάρκετ, τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά είδη κλπ): Οι τιμές τους καθορίζονται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και δεν θα πέσουν. Γιά παράδειγμα ένα αυτοκίνητο, μία τηλεόραση ή ένα απορρυπαντικό δεν θα πουληθούν στην Ελλάδα φθηνότερα απ’ ότι στη Ιταλία (αλλιώς ο παραγωγός θα προτιμούσε να τα πουλήσει στη Ιταλία). Το ίδιο και γιά τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά ή το λάδι: Ο Έλληνας παραγωγός δεν έχει λόγο να τα πουλήσει εδώ φθηνότερα απ’ όσο στην Γερμανία (μείον το κόστος μεταφοράς). Στην ίδια κατηγορία (τιμές που δεν αναμένεται να πέσουν γιατί καθορίζονται στην παγκόσμια αγορά) υπάγονται και οι πρώτες ύλες (μέταλλα, ορυκτά, καύσιμα, καουτσούκ, δημητριακά κλπ) καθώς και οι διεθνείς ναυτιλιακές-μεταφορικές υπηρεσίες.
-Προϊόντα κεφαλαιουχικού εξοπλισμού επιχειρήσεων (ελαφρά και βαριά μηχανήματα, μεταφορικά μέσα): Οι τιμές τους καθορίζονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά και δεν μπορεί να μειωθούν μόνο στην ελληνική αγορά.
-Υπηρεσίες μη εμπορεύσιμες. Τέτοιες ονομάζουμε τις υπηρεσίες που από την φύση τους δεν είναι πρακτικά εισαγώγιμες ή εξαγώγιμες όπως: οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κηπουροί και αρκετές εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα. Οι υπηρεσίες των επαγγελματιών αυτών δεν είναι εξαγώγιμες ή εισαγώγιμες (π.χ. δεν πηγαίνουμε σε γειτονική χώρα γιά να επισκευάσουμε την βρύση στο σπίτι μας ούτε γιά να κάνουμε οφθαλμολογική εξέταση κλπ). Οι τιμές των υπηρεσιών αυτών επειδή δεν καθορίζονται από την διεθνή αγορά θα πέσουν ραγδαία (μία προσεκτική παρατήρηση δείχνει ότι ήδη έχουν πέσει κατά 10% έως 30% τουλάχιστον).
-Τιμές ακινήτων (σπίτια, γραφεία, αποθήκες, οικόπεδα, ενοίκια): Σαν μη εξαγώγιμα-εισαγώγιμα είδη (δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει ή να εισαγάγει οικόπεδα ή σπίτια) και αυτά είναι προορισμένα να υποστούν μεγάλη μείωση τιμών. Οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει από το απόγειο του 2007 κατά 10% έως 15% αλλά αναμένεται τεράστια περαιτέρω υποχώρηση (κατά 50% τουλάχιστον).
-Τιμές τουριστικών υπηρεσιών: Καθορίζονται βασικά από την διεθνή ζήτηση αλλά και κατά ένα σεβαστό ποσοστό από την εσωτερική ζήτηση. Επειδή η εσωτερική τουριστική ζήτηση θα μειωθεί δραστικά (ένα νοικοκυριό που έχει οικονομικές δυσχέρειες μειώνει πρώτα τις «ελαστικές» δαπάνες του όπως ο τουρισμός) θα επηρεασθούν  αρκετά πτωτικά οι τιμές των κάθε είδους τουριστικών υπηρεσιών.
-Τιμές εργασίας (μεροκάματα, μισθοί): Σε συντριπτικό ποσοστό οι εργαζόμενοι είναι «μη εξαγώγιμοι» (είναι σχετικά λίγοι αυτοί που θέλουν και μπορούν να βρουν εργασία σε ξένες αγορές). Η «τιμή της εργασίας» (μεροκάματο ή μισθός) καθορίζεται πρακτικά από την εσωτερική ζήτηση και προσφορά. Σαν τέτοια θα υποστεί μείωση. Στον μεν δημόσιο τομέα (που έχει ήδη χρεωκοπήσει) η συνολική μείωση (σε σχέση με το 2007) αναμένεται να είναι τουλάχιστον της τάξης του 50% (αφορά περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της χώρας). Στον ιδιωτικό τομέα η μείωση θα ποικίλει ανάλογα με το είδος της εργασίας αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι της τάξης του 10% έως 20% σε χρονικό ορίζοντα δύο-τεσσάρων ετών.
Αυτές αναμένονται να είναι οι συνέπειες της «εσωτερικής υποτίμησης» στις τιμές εφόσον χρησιμοποιούμε σαν νόμισμα το ευρώ. Αν βέβαια γιά οποιονδήποτε λόγο αύριο αλλάξουμε νόμισμα τότε ξαφνικά όλα τα παραπάνω θα παύσουν να ισχύουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως γιά την ώρα, όταν ακούμε στις τηλεοράσεις ότι οι τιμές στα σούπερμάρκετ δεν έχουν πέσει ακόμα αλλά αντίθετα μάλλον ανεβαίνουν, θα ξέρουμε τουλάχιστον οτι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και είναι αποτέλεσμα της ενιαίας αγοράς του ευρώ!


Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)
Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος

 


Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.:
www.ant-sakkoulas.gr  

 ................................................................................................................

..........................................................

..............

Ημ/νία καταχώρησης: 26/10/2011 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr