Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Γιατί δεν αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα;
Οικονομία

Γιατί δεν αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα;

Η κυβέρνηση και τα αφεντικά της στις Βρυξέλλες θέλουν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του Ελληνικού «Κράτους» (ή κατ’ άλλους τωρινής νοτιοανατολικής επαρχίας της Ευρωζώνης). Στην προσπάθειά τους αυτή, τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνουν ραγδαία τους κάθε είδους φορολογικούς συντελεστές και επιβαρύνσεις στην ατομική εργασία, στα κέρδη των εταιρειών και στην ακίνητη περιουσία. Παρ’ όλα αυτά, τα συνολικά φορολογικά έσοδα  δείχνουν να μειώνονται. Τι συμβαίνει και τι φταίει;
Οι κυβερνήσεις επιβάλουν αυξημένους φόρους στον καπνό γιά να μειωθεί η κατανάλωση καπνού και όχι γιά να αυξηθεί. Η τροχαία επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα γιά υπερβολική ταχύτητα στους δρόμους γιά να αποθαρρύνει τους «τρεχαλάκηδες» και όχι γιά να ωθήσει τους οδηγούς να τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο λιθάνθρακας και τα πετρελαιοειδή υπερφορολογούνται γιά να μειωθεί η κατανάλωσή τους (και να μειωθεί η ρύπανση) και όχι γιά να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Εντούτοις, οι σοφοί της Τρόϊκα θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές σε αυτούς που έχουν εργασία και περιμένουν ότι η συνολική ποσότητα εργασίας θα παραμείνει ίδια χρόνο με τον χρόνο. Θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να αυξάνουν την φορολογία των κερδοφόρων μαγαζιών και επιχειρήσεων και περιμένουν οτι ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών θα παραμείνει ο ίδιος που ήταν και πρόπερσι. Θεωρούν, οι σοφοί της Τρόϊκα και τα υπάκουα όργανά τους στην κυβέρνηση, απόλυτα φυσιολογικό να επιβαρύνουν με τριάντα τακτικούς και έκτακτους φόρους τα ακίνητα (που είναι η κύρια μορφή πάγιου κεφαλαίου της χώρας) και περιμένουν να διατηρηθεί σταθερό διαχρονικά το συνολικό ποσόν πάγιου κεφαλαίου της χώρας. Προφανώς πρόκειται περί συστηματικού παραλογισμού. Οι αρχές της οικονομίας είναι ίδιες είτε πρόκειται γιά την φορολόγηση των τσιγάρων είτε πρόκειται γιά την φορολόγηση της εργασίας. Η συμπεριφορά των ανθρώπων υπακούει στην ίδια λογική είτε πρόκειται γιά τα εξοντωτικά πρόστιμα γιά υπερβολική ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους είτε πρόκειται γιά εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων. Η επιστήμη της οικονομίας είναι εν προκειμένω σαφής: Όταν οι φορολογικοί συντελεστές (τα φορολογικά βάρη) υπερβούν ένα συγκεκριμένο «κρίσιμο» όριο, τότε αυξανομένων των φορολογικών συντελεστών τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώνονται (ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου).
Γιατί αυτά τα απλά πράγματα δεν μπορεί να τα καταλάβει ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε και τα αφεντικά της στις Βρυξέλλες; Η σύντομη απάντηση είναι ότι πρέπει κάποιος να είναι είτε Έλληνας σοσιαλιστής είτε γραφειοκράτης των Βρυξελλών γιά να μην μπορεί να αντιληφθεί αυτά που αντιλαμβάνεται ένας απόφοιτος δημοτικού. Μόνον ένας που έχει δοκτορά στον στατισμό και στον κρατισμό του Ευρωκατεστημένου δεν μπορεί να καταλάβει ότι η υπερβολική φορολόγηση μειώνει μακροχρόνια τα φορολογικά έσοδα. Μόνον ένας δικτατορίσκος μερικής απασχόλησης της Τρόϊκα δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η οικονομία λειτουργεί δυναμικά (μέσα στον παράγοντα-διάσταση που λέγεται «χρόνος») και όχι στατικά (στον χώρο των τριών διαστάσεων χωρίς τον χρόνο). Μόνον ένας έλληνας πολιτικός καριέρας, που δεν έχει κάνει ποτέ κάποια πραγματική δουλειά, μπορεί να συγχέει συστηματικά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την αύξηση των φορολογικών βαρών.
Εφόσον δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα; Η λύση είναι πολύ απλή και μας την δίνει τόσο η σύγχρονη οικονομική θεωρία όσο και τα φορολογικά συστήματα πολλών γειτονικών και μη χωρών:
• Κατάργηση (κατά προτίμηση με ψαλίδισμα με τελετουργικό τρόπο) ολόκληρου του ελληνικού φορολογικού κώδικα.
• Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 13% έως 15% σε ατομικά εισοδήματα και σε κέρδη εταιρειών κάθε είδους.
• Ένας, μοναδικός και ενιαίος φορολογικός συντελεστής, ετήσιος,  της τάξης του 0,3%  έως 0,5% (μηδέν κόμα τρία τοις εκατό έως μισό τοις εκατό) επί της τρέχουσας εμπορικής αξίας κάθε ακινήτου.
• Ενιαίος ΦΠΑ 10% γιά όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
• Κατάργηση του φόρου κληρονομιάς (φόρος θανάτου) αφού τα περιουσιακά στοιχεία φορολογούνται ετησίως και στους κληρονόμους.
• Κατάργηση του φόρου επί των μερισμάτων (διπλή φορολόγηση αφού οι μέτοχοι έχουν ήδη φορολογηθεί επί των κερδών της εταιρείας τους).
• Μη φορολόγηση των κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό αφού στο εξωτερικό προφανώς τα κεφάλαια φορολογούνταν σύμφωνα με τους νόμους της εκεί χώρας. (Οι νόμοι στις διάφορες χώρες δεν πρέπει να είναι παντού ίδιοι, εκτός και αν είμαστε υπέρ της παγκόσμιας νομοθετικής ομοιομορφίας-ομογενοποίησης και κατά της εθνικής νομοθετικής διαφορετικότητας και κατά του φορολογικού ανταγωνισμού).

Οι παραπάνω απλές προτάσεις μαζί με δυό τρείς ακόμη παραγράφους θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μία σελίδα χαρτιού μεγέθους Α4 και να αντικαταστήσουν πλήρως την χρεωκοπημένη, δαιδαλώδη, αντιπαραγωγική και γραφειοκρατική ελληνική φορολογική νομοθεσία. Θα βλέπαμε τότε σε χρόνο μηδέν να παίρνει μπροστά ως διά μαγείας η μηχανή της ελληνικής οικονομίας και να ξεδιπλώνονται οι εργασιακές και επιχειρηματικές αρετές του απλού έλληνα πολίτη.


Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)
Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος   
 

Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

..................................................................................................................................................................

....................................................................................................

.....................................

Ημ/νία καταχώρησης: 13/10/2011 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr