Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Ελληνική Πτώχευση: Η Ειδοποιός Διαφορά
Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

Ελληνική Πτώχευση: Η Ειδοποιός Διαφορά

Η διαδικασία πτώχευσης της ελληνικής κυβέρνησης κλείνει τον Οκτώβριο του 2011 τα δύο χρόνια της. Σημάδια ανάκαμψης γιά την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνονται πουθενά. Είναι αυτό το διάστημα παραμονής δύο ετών στο τούνελ της ύφεσης φυσιολογικό ή μήπως αποτελεί μία πρωτιά; Και αν είναι πρωτιά, που μπορεί να οφείλεται;
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έγιναν στάσεις πληρωμών από διάφορες κυβερνήσεις. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η οικονομία της αντίστοιχης χώρας είχε ανακάμψει μέσα σε ένα το πολύ δύο χρόνια. Ας δούμε τα πιό χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-Το 1996 και 1997 πτώχευσαν αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Μαλαισία, Ινδονησία κλπ). Τα νομίσματά τους υποτιμήθηκαν, σε ένα-δύο χρόνια οι οικονομίες τους είχαν ανακάμψει και από τότε και μέχρι σήμερα  αναπτύσσονται ραγδαίως (με ρυθμούς περί το 10% ετησίως).
-Το 1998 πτώχευσε η κυβέρνηση της Ρωσίας. Υποτιμήθηκε το νόμισμά της, έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μετά από ένα χρόνο η ατμομηχανή της Ρώσικης οικονομίας πήρε μπροστά. Από τότε αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 5% ώς 8% ετησίως και το φετινό καλοκαίρι Ρώσικα κρουαζιερόπλοια είχαν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά.
-Το 2000 πτώχευσε η Τουρκική κυβέρνηση και το 2001 η Αργεντίνικη κυβέρνηση. Υποτιμήθηκαν τα νομίσματα, έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και σε ένα-δύο χρόνια οι οικονομίες τους αναπτύσσονταν με ρυθμούς 6% έως 10% ετησίως (πράγμα που κάνουν μέχρι σήμερα).
-Το 2008 η Ισλανδική κυβέρνηση (μικρό νησί στην μέση του Ατλαντικού ωκεανού με 350.000 κατοίκους, που ζούν από την αλιεία και τον τουρισμό, εκτός ΕΕ) ανέλαβε τα τεράστια χρέη των τραπεζών της, βρέθηκε σε πρακτική κατάσταση πτώχευσης, το νόμισμά της υποτιμήθηκε αλλά σήμερα έχει και πάλι βρεί τον δρόμο της (και δεν έχει λυγίσει στους εκβιασμούς των «ισχυρών» που της έλεγαν να ανταλλάξει την ανεξαρτησία της με την «ασφάλεια» που της πρόσφεραν).

Οι παραπάνω είναι οι κύριες περιπτώσεις στάσης πληρωμών (ή πτώχευσης) τα τελευταία 15 χρόνια στις πέντε ηπείρους. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε ένα ως δύο το πολύ χρόνια η οικονομία της κάθε χώρας είχε ανακάμψει και από τότε αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια και η οικονομία δεν δείχνει ούτε υποψία ανάκαμψης; Ποιός ήταν ο κοινός παράγοντας στις άλλες χώρες που δεν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι άλλες χώρες όταν πτώχευσαν μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί. Οι άλλες χώρες είχαν νομισματική πολιτική, η Ελλάδα μέσα στο ευρώ δεν έχει. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της Ελληνικής περίπτωσης που καθιστά το τούνελ της ύφεσης ασύγκριτα βαθύτερο και μακρύτερο.

Τι μπορεί να γίνει; Σύμφωνα με την στάνταρντ οικονομική θεωρία, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος  (γιά να γίνει γρήγορα και μαζικά πιό ανταγωνιστική η οικονομία) θα πρέπει να υποτιμηθεί αντίστοιχα το κόστος εργασίας (μεροκάματα) και το κόστος παγίων κεφαλαίων (οικοπέδων, σπιτιών, ενοικίων). Αυτό όμως είναι μία διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον πέντε (και ίσως δέκα) χρόνια και πολύ μεγάλες και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Οι «εγκέφαλοι» στις Βρυξέλλες τα γνωρίζουν όλα αυτά και έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τον Ελληνικό λαό σαν ένα πρωτότυπο παγκόσμιο πείραμα οικονομίας που περνάει την πτώχευση μέσα από ένα βαθύ τούνελ ύφεσης διάρκειας πέντε-δέκα ετών με άφθονη οικονομική στήριξη (από Βρυξέλλες) και συνεχή επίβλεψη διακυβέρνησης (από τοποτηρητές της Τρόϊκα) αλλά χωρίς υποτίμηση του νομίσματος. Στο τέλος των πέντε-δέκα ετών αν το πείραμα επιτύχει θα έχουν διατηρήσει την ευρωζώνη. Αν το πείραμα αποτύχει η ευρωζώνη θα έχει διαλυθεί. Σε κάθε περίπτωση ο Ελληνικός λαός θα είναι γιά τα επόμενα πέντε (τουλάχιστον) χρόνια «οικονομικό πειραματόζωο υπό απροκάλυπτη ειρηνική κατοχή».
Αυτά είναι τα σχέδια των «αφεντικών». Θα ευδοκιμήσουν άραγε τα σχέδια; Κανείς δεν ξέρει αλλά οι αρχαίοι Έλληνες κάπου είχαν πεί ότι «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει» (άλλα σχεδιάζουν οι άνθρωποι και άλλα προστάζει ο Θεός!!).

Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)
Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος 

    
Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

......................................................................................................................................................................

...............................................................................................................

.......................................

Ημ/νία καταχώρησης: 05/10/2011 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr