Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Ευρωομόλογο: Γιατί Είναι Άδικο και Επιζήμιο γιά Όλους
Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο λανσάρει την ιδέα των ευρωομολόγων σαν την μόνη οριστική λύση στα προβλήματα δυσκολίας αποπληρωμής των χρεών πολλών κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Επειδή το ίδιο πολιτικό κατεστημένο είναι αυτό που μας υποσχόταν παντοτεινή οικονομική ευημερία μέσα στο Μάαστριχτ και μέσα στο ευρώ και κυρίως επειδή είμαστε σε κατάσταση χρεωκοπίας τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να φαίνεται φως από πουθενά, ας δούμε με πολύ λίγα λόγια τι είναι τα ευρωομόλογα και κατά πόσον αυτά θα ήταν δίκαια και ωφέλιμα.
Τα ευρωομόλογα είναι ομόλογα που θα υποστηρίζονταν όχι μόνο από την συγκεκριμένη κυβέρνηση που θα δανειζόταν (π.χ. την ελληνική) αλλά και από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Έτσι γιά παράδειγμα μία ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο (το ίδιο με το επιτόκιο της γερμανικής ή της φινλανδικής κυβέρνησης) με την εγγύηση των υπολοίπων κυβερνήσεων. Οι δανειστές (οι αγοραστές των ομολόγων) θα ήξεραν ότι σε περίπτωση που η συγκεκριμένη δανειζόμενη κυβέρνηση θα είχε αδυναμία αποπληρωμής ενός ομολόγου της, αυτό θα το αποπλήρωναν οι κυβερνήσεις όλων των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης (δηλαδή οι φορολογούμενοι των χωρών αυτών). Είναι ένα τέτοιο σχήμα δίκαιο, ηθικό ή ωφέλιμο;
Προφανώς το σχήμα του ευρωομολόγου είναι η προσωποποίηση της οικονομικής αδικίας αφού ο κάθε λαός (νοικοκύρης ή σπάταλος) θα μπορούσε να δανείζεται εις βάρος όλων των υπολοίπων λαών. Όπως οι σχέσεις μεταξύ μεμονωμένων ατόμων πρέπει να βασίζονται στην έννοια του δικαίου έτσι ακριβώς και οι σχέσεις μεταξύ κρατών (έστω και κρατών κατ’ όνομα μόνον όπως αυτά της ευρωζώνης) πρέπει να βασίζονται στο αίσθημα δικαίου. Η θεμελιώδης αρχή του ευρωομολόγου ότι «εγώ σήμερα δανείζομαι και εσείς οι υπόλοιποι δεκαεπτά θα πληρώσετε αν εγώ γιά κάποιον λόγο δεν μπορέσω να πληρώσω τα δανεικά στο μέλλον» είναι άδικη 100%.
Εκτός όμως από άδικη, η ιδέα του ευρωομολόγου θα δημιουργούσε αυτό που στην οικονομική επιστήμη είναι γνωστό σαν «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard). Αφού γιά παράδειγμα η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να δανείζεται ξέροντας ότι μελλοντικά τα δανεικά της θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από άλλους λαούς, αυτό θα πολλαπλασίαζε τα κίνητρά της να μπεί στον πειρασμό να δανειστεί. Γιά παρόμοιους λόγους η ιταλική αντιπολίτευση δεν θα είχε κανένα κίνητρο να ελέγξει τον υπερδανεισμό της κυβέρνησης (αφού στην χειρότερη περίπτωση άλλοι λαοί θα πλήρωναν τον λογαριασμό).
Μήπως όμως το ευρωομόλογο θα ήταν μακροχρόνια ωφέλιμο γιά φτωχές χώρες-μέλη της ευρωζώνης αφού θα είχαν την αυτόματη στήριξη των πλουσίων χωρών-μελών ώστε να δανείζονται στο διηνεκές; Η οικονομική επιστήμη μας λέει ότι όπως γιά να προοδεύσει μακροχρόνια ένα άτομο πρέπει να έχει το ίδιο την ευθύνη γιά τα καλά ή άσχημα αποτελέσματα των ενεργειών του έτσι είναι και οι χώρες: Γιά να προοδεύσουν μακροχρόνια πρέπει να ξέρουν ότι θα δρέψουν οι ίδιες τους καλούς ή άσχημους καρπούς των ενεργειών τους (και των δανείων τους). Με το ευρωομόλογο, τις ζημιές του υπερδανεισμού της μιάς χώρας (φτωχής ή πλούσιας) θα τις φορτώνονταν οι «άλλες» χώρες (φτωχές ή πλούσιες). Αυτό είναι σίγουρα συνταγή γιά μακροχρόνια μπερδέματα, σπατάλες και τελικά οικονομική μιζέρια όλων (φτωχών και πλούσιων χωρών).
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα με τα ευρωομόλογα, γιατί άραγε τα προωθεί το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο; Γιά δυό λόγους:
Λόγος πρώτος: Το ευρωομόλογο θα καταργούσε τελείως την οικονομική οντότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης και θα αποτελούσε την επίσημη αναγνώριση και ίδρυση της ευρωζώνης σαν οικονομικά κυρίαρχης κυβέρνησης.
Λόγος δεύτερος: Η υποβόσκουσα φιλοσοφία του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου ήταν και είναι πάντοτε ακριβώς αυτή που υποδηλώνεται με το ευρωομόλογο: Εγώ δανείζομαι σήμερα γιά να περάσω καλά και όλοι εσείς οι υπόλοιποι εγγυάσθε και στο μέλλον πληρώνετε!
Γιά όσους ασχολούνται με την πολιτική φιλοσοφία
ο πρώτος λόγος παραπάνω ονομάζεται διεθνισμός και ο δεύτερος λόγος σοσιαλισμός!!

Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)
Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος    
 

Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

...................................................................................................................................................................

.............................................................................................................

..............................................

Ημ/νία καταχώρησης: 30/08/2011 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr