Πέμπτη,  23 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Οι Ισλανδοί χτυπούν το πολιτικό κατεστημένο!
Το Νέο της ημέρας και λίγα σχόλια

Οι Ισλανδοί χτυπούν το πολιτικό κατεστημένο!

Την Κυριακή 30 Μαΐου έγιναν δημοτικές εκλογές στην Ισλανδία (την χώρα-νησί των 350.000 κατοίκων στην μέση του Βόρειου Ατλαντικού, που αντιμετώπισαν πέρυσι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αλλά αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την οδό των "αποζημιώσεων προς τους ξένους" που αδικαιολόγητα τους επέβαλε το πολιτικό κατεστημένο τους και που με δημοψήφισμα είπαν πρίν μερικούς μήνες με 93% "όχι δεν πληρώνουμε γιατί δεν φταίξαμε"). Στις δημοτικές εκλογές λοιπόν συνέβησαν τα εξής:
-Στην πρωτεύουσα Ρέϋκιαβικ ήρθε πρώτο κόμμα με 34,7% ένα κόμμα που συστήθηκε από ηθοποιούς μόλις προ έξη μηνών, που είχε ελάχιστα οικονομικά μέσα και πραγματοποίησε την καμπάνια του μέσω ίντερνετ (το κόμμα το ονόμασαν "Το Καλύτερο Κόμμα" ή "The Best Party"!!!).
-Παρόμοια αποτελέσματα (πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων σε τελείως καινούργιες πολιτικές δυνάμεις) υπήρξαν και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Kopavogur και στην πόλη Hafnarfjordur.
-Στον Βορρά στην πόλη Akureyri, την πλειοψηφία των εδρών (με 45% των ψήφων) παίρνει ένα άλλο επίσης καινούργιο κόμμα ("Λίστα Πολιτών").
Τα σχόλια των πολιτικών αναλυτών στην Ισλανδία παραδέχονται ότι οι πολίτες δείχνουν να κάνουν στην άκρη τα υπάρχοντα κόμματα υπερψηφίζοντας καινούργιους πολιτικούς σχηματισμούς.

Ερωτήματα:
-Μήπως ήρθε ο καιρός να γίνει το ίδιο και στην χώρα μας;
-Αν οι Ισλανδοί πολίτες μπορούν με πενιχρά μέσα να προβάλουν τις απόψεις νέων κομμάτων και να επικρατούν γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα;
-Αν στην στριμωγμένη οικονομικά Ισλανδία η επιδίωξη του μεροκάματου τους αφήνει χρόνο να ασχοληθούν με την αλλαγή του "ένοχου" πολιτικού κατεστημένου τους γιατί δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και οι Έλληνες πολίτες;

Αν τα παραπάνω ερωτήματα είναι δύσκολο να απαντηθούν μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε μιά ματιά στο βίντεο-κλίπ το "Καλύτερου Κόμματος" πατώντας στο www.youtube.com/watch  . Το βίντεο είναι διασκευή του τραγουδιού της Tina Turner "Simply The Best", αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό τους υλικό και είναι αρκετά απολαυστικό.  

Μανώλης Στειακάκης 

 

 

 

 

 

Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440,  ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr    

 

 
 
Ημ/νία καταχώρησης: 03/06/2010 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr