Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Πρόσφατα επεισόδια στις πόλεις: Ποιό το πραγματικό κόστος τους;
Το Νέο της ημέρας και λίγα σχόλια

Πρόσφατα επεισόδια στις πόλεις: Ποιό είναι το πραγματικό κόστος τους;

Τις τελευταίες βδομάδες η Αθήνα και πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις έγιναν πεδίο καταστροφών που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε. Ζημιές ή εμπρησμοί σε μαγαζιά-τράπεζες- αυτοκίνητα, πετροπόλεμος με αστυνομικούς, καθιστικές διαμαρτυρίες, κλείσιμο δρόμων και λίγοι ελαφρά τραυματισμένοι. Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν ώς προς τα αίτια και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Τώρα όμως που "κατασταλάζει ο κουρνιαχτός" είναι καλό να απαριθμήσουμε επί τροχάδην μερικά από τα άμεσα και έμμεσα είδη οικονομικού κόστους αλλά και να δούμε ποιοί είναι αυτοί που κυρίως θα τα επωμισθούν (ποιός είναι "ο πληρώνων").


Άμεσα είδη κόστους:

1) Επισκευές κτιρίων-εξοπλισμού σε μαγαζιά-τράπεζες και κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πληρώνων: Οι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι των επιχειρήσεων.

2) Επισκευές σε δημόσια-δημοτικά περιουσιακά στοιχεία (παγκάκια, πινακίδες κυκλοφορίας, αστυνομικά τμήματα, κάδοι απορριμμάτων, αστυνομικά αυτοκίνητα, φανάρια κυκλοφορίας κλπ). Πληρώνων: Οι  Έλληνες φορολογούμενοι.

3) Επισκευές-αντικαταστάσεις σε ιδιωτικά αυτοκίνητα. Πληρώνων: Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.

4) Ιατρική περίθαλψη γιά μικροτραυματισμούς περαστικών, διαδηλωτών και αστυνομικών. Πληρώνων: Ο Έλληνας φορολογούμενος (γιά νοσοκομεία) και τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. ταμεία πυροσβεστών).

5) Υπερωρίες σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες) και αναλώσιμα (δακρυγόνα, μάσκες, ασπίδες κλπ). Υπερωρίες δικαστηρίων (προσαγωγές υπόπτων). Πληρώνων: Οι φορολογούμενοι.

6) Υπερωρίες υπηρεσιών καθαριότητας δήμων (σκούπισμα δρόμων από πέτρες κλπ) και υπερωρίες τεχνικών υπηρεσιών δήμων (επισκευές σε φώτα δρόμων, πινακίδες και φώτα  κυκλοφορίας κλπ). Πληρώνων: Οι δημότες.

7) Απώλειες εσόδων (κύκλου εργασιών) μαγαζιών-ξενοδοχείων-κέντρων διασκέδασης-μεταφορικών εταιρειών-ταξί και λοιπών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πληρώνων: Οι ιδιοκτήτες τους ή οι μέτοχοί τους. 

8) Απώλειες εσόδων κρατικών και ημικρατικών μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τράμ, τρόλεϋ). Πληρώνων: Ο φορολογούμενος.

9) Έξοδα γιά μη αναγκαία καύσιμα και άλλες φθορές (λιπαντικά-λάστιχα) στα αυτοκίνητα των πολιτών λόγω του κλεισίματος πολλών δρόμων από επεισόδια ή από καθιστικές διαμαρτυρίες που δημιουργούσαν παντού κυκλοφοριακή συμφόρηση (οι οδηγοί έχαναν διπλάσιο χρόνο στους δρόμους). Πληρώνων: Ο κάτοχος του αυτοκινήτου (γιά τα ιδιωτικά αυτοκίνητα) και ο φορολογούμενος (γιά τα δημόσια).

10) Εργατοώρες χαμένες στους δρόμους αντί να χάνονται στην παραγωγική εργασία. Πληρώνων: Ο εργαζόμενος.

11) Αύξηση αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν ασφαλίσει ιδιώτες ή επιχειρήσεις στα κέντρα των πόλεων (καμένα μαγαζιά, καμένα αυτοκίνητα κλπ). Πληρώνων: Οι μέτοχοι των ασφαλιστικών εταιρειών.

12) Αύξηση αποζημιώσεων των αντασφαλιστικών εταιρειών που είχαν ασφαλίσει τις ασφαλιστικές εταιρείες (υποχρεωτικά από τον νόμο κάθε ασφαλιστική εταιρεία ασφαλίζεται από αντασφαλιστικές, Ελληνικές και ξένες). Πληρώνων: Οι μέτοχοι των αντασφαλιστικών εταιρειών.

 

Έμμεσα είδη κόστους :

1) Αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μαγαζιών και λοιπών επιχειρήσεων που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στα κέντρα των πόλεων εφόσον θελήσουν να ασφαλισθούν  στο μέλλον. Πληρώνων: Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι εταιρειών και μαγαζιών. 

2) Άυξηση των μελλοντικών ετήσιων αντασφαλίστρων (του ποσού που πληρώνει η κάθε ασφαλιστική εταιρεία γιά να αντασφαλισθεί). Πληρώνων: Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

3) Μείωση του κάθε είδους τουριστικού εισοδήματος γιά τα επόμενα χρόνια (ξενοδοχεία-ταβέρνες-ταξιδιωτικά γραφεία-αεροδρόμια-πλοία-λεοφωρεία κλπ) λόγω αμαύρωσης της γενικώτερης εικόνας της χώρας. Πληρώνων: Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες και το κράτος.

4) Μείωση των φετεινών ωρών διδασκαλίας σε δημόσια σχολεία-πανεπιστήμια και άρα μείωση της γνώσης που αποκτούν γιά φέτος οι μαθητές-φοιτητές. Πληρώνων: Κανείς, αφού έτσι κι αλλιώς σήμερα στα δημόσια σχολεία δεν μαθαίνει κανείς κάτι!!!

5) Αναίρεση ενός από τα βασικώτερα εκπαιδευτικά μηνύματα που απευθύνεται προς τους μαθητές και που είναι: Να τηρούμε τον νόμο μέχρι να τον αλλάξουμε. Πληρώνων: Ο φορολογούμενος και η δημοκρατία.

6) Διάχυση σε όλη την κοινωνία του συνθήματος ότι μπορούμε να παραβαίνουμε τους νόμους (να σπάμε ή να καίμε την δημόσια ή την ιδιωτική περιουσία) χωρίς καμία τιμωρία. Πληρώνων: Η δημοκρατία, η δικαστική εξουσία, οι φορολογούμενοι και κυρίως οι νομοταγείς πολίτες που νιώθουν "κορόϊδα".

7) Αύξηση της κάθε είδους εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Αφού μπορούμε να "τα σπάμε επί μέρες ατιμώρητοι" τότε πολύ περισσότερο μπορούμε να φοροδιαφεύγουμε, να κλέβουμε, να χρηματιζόμαστε, να παραβαίνουμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να καίμε τα δάση, να χτίζουμε στην παραλία, να μολύνουμε τα ρέματα με βιομηχανικά απόβλητα, να πετάμε τα σκουπίδια όπου θέλουμε κλπ. Πληρώνων: Ο φορολογούμενος, οι "οικολογούντες", το "φυσικό περιβάλλον", το "αίσθημα δικαίου" και τα "χρηστά ήθη".

8) Αύξηση του γενικευμένου αισθήματος ανασφάλειας που διαπερνά την κοινωνία (ανασφάλεια στον τομέα της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας και της οικονομίας). Πληρώνων: Ο φιλήσυχος πολίτης, ο εργαζόμενος που κινδυνεύει η θέση του και ο άνεργος που νιώθει μεγαλύτερη απελπισία.


Αυτές είναι μερικές από τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες ζημιές των τελευταίων λυπηρών γεγονότων με τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Η σοβαρώτερη όμως ζημιά είναι ότι τα γεγονότα των καταστροφων εκπέμπουν μηνύματα φθόνου, μίσους, περιφρόνησης ή μη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας. Φθονώ το ακριβό αυτοκίνητό σου, μισώ τον νόμο, περιφρονώ την ιδιωτική ή δημόσια περιουσία, δεν σέβομαι τους συμπολίτες μου είναι μερικά από τα βασικά μηνύματα που εκπέμπονταν επί μέρες από τα γεγονότα. Δυστυχώς αυτά ακριβώς τα μηνύματα είναι τα εκ διαμέτρου αντίθετα από τα μηνύματα που εκπέμπονται από τούτο το ταπεινό βήμα και πού είναι : ΑΓΑΠΗ  ΚΑΙ  ΣΕΒΑΣΜΟΣ προς τους συνανθρώπους μας και προς τα υπάρχοντά τους. Αυτές πάντως οι διαπιστώσεις όχι μόνον δεν πρέπει να μας απογοητεύουν αλλά αντίθετα δείχνουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη γιά πιό αποτελεσματική και πιό μαζική διάδoση του μηνύματος : ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!


Μανώλης Στειακάκης

Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος
 

....................................................................................................................................................

......................................................................................

.................................


Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

Ημ/νία καταχώρησης: 03/01/2009 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr