Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Μερικά παρεπόμενα των φιλοσοφικών αρχών
Φιλοσοφικές αρχές

Μερικά παρεπόμενα των φιλοσοφικών αρχών

1. Ατομική ελευθερία : Η νομοθεσία που κάνει υποχρεωτική την χρήση ζώνης ασφαλείας στους οδηγούς επιβατηγών ιδιωτικών αυτοκινήτων περιορίζει την ελευθερία του οδηγού να κάνει μία επιλογή που ενώ είναι επικίνδυνη για την δική του ασφάλεια δεν αφορά τους άλλους. Η ελευθερία είναι  ύψιστο αγαθό και σαν τέτοιο δεν πρέπει να περιορίζεται επειδή όλοι οι υπόλοιποι νομίζουμε οτι αυτό είναι γιά το καλό του ατόμου. Ελευθερία σημαίνει να μπορεί κανείς να επιλέξει ακόμη και την λάθος συμπεριφορά εφόσον αυτή δεν έχει επιπτώσεις στούς άλλους.
2. Ιδιοκτησία : Η "πατέντα" μιάς φαρμακευτικής εταιρείας σήμερα ισχύει μόνο γιά δέκα (10) χρόνια από την μέρα που πρωτοκυκλοφορεί ένα φάρμακο. Μετά χάνει την οικονομική της αξία γιατί μπορεί να αντιγραφεί νόμιμα από άλλες εταιρείες και να πουληθεί το ισοδύναμο φάρμακο σε πολύ μικρότερη τιμή. Η πατέντα όμως είναι μία μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας γιά την οποία έχουν κοπιάσει και ρισκάρει χιλίαδες άνθρωποι επί πολλά χρόνια. Σε ένδειξη σεβασμού προς την έννοια της ιδιοκτησίας πιστεύουμε οτι θα έπρεπε να επεκταθεί στά είκοσι (20) χρόνια. Ο ισχυρισμός οτι με την γρήγορη λήξη της πατέντας γίνονται πιό φθηνά τα φάρμακα δεν είναι σωστός διότι μακροχρόνια οι εταιρείες αποθαρρύνονται να βρίσκουν καινούργια φάρμακα αφού το πιθανό όφελος θα είναι πολύ μικρό γι' αυτές. Το κυριότερο όμως είναι οτι η ιδιοκτησία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και σαν τέτοιο πρέπει να το σεβόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
3. Επιδίωξη της ευτυχίας : Πολλοί άνθρωποι είναι, όσον αφορά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, όμοφυλόφιλοι (γκέϊ και λεσβίες). Πιστέυουμε οτι είναι απόλυτο δικαίωμά τους να αναζητούν την ευτυχία με όποιον τρόπο αυτοί θέλουν. Δεν πέφτει κανείς λόγος στην οργανωμένη πολιτεία να κάνει οποιαδήποτε διάκριση (αρνητική ή και θετική) στους πολίτες γιά τον τρόπο που αυτοί θέλουν να ζήσουν.
4. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης προς εμάς προϋποθέτει ότι απαιτούμε απ' όλη την υπόλοιπη κοινωνία να μας δώσει μέσω της φορολογίας  κάτι που ανήκει σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας (κάποιο ποσό χρημάτων). Επομένως η ιδέα της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης δεν είναι δικαίωμα αλλά απαίτηση από άλλους. Τα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν ορίζονται θετικά (να μου δώσετε στέγη, να μου δώσετε τροφή, να μου δώσετε παιδεία κλπ) αλλά αρνητικά (να μην με κλέβετε, να μην μου περιορίζετε την ελευθερία του λόγου, να μην με αδικείτε κλπ).
5. Το άθροισμα του παγκόσμιου υλικού, πνευματικού ή ψυχικού πλούτου δεν είναι σταθερό γεωγραφικά ή χρονικά. Άν η ποσότητα πλούτου στην χώρα μας ήταν σταθερή, τότε κάθε αύξηση περιουσίας του διπλανού μας θα σήμαινε μία αντίστοιχη μείωση της δικής μας περιουσίας. Η επιστήμη της οικονομίας μας λέει οτι αυτό όχι μόνον δεν είναι αληθές αλλά οτι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Άν ο γείτονάς μου έχει βίλα με κήπο τότε εγώ μπορεί να βγάζω έξτρα μεροκάματο φροντίζοντας τον κήπο του.
6. Το αίσθημα δικαίου επιβάλει να επιδιώκουμε να δίνουμε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης στα άτομα κάτω των 18 ετών (όσο δεν έχουν τα ίδια τα άτομα την βιολογική και νομική δυνατότητα να εργασθούν). Το ίδιο όμως αίσθημα δικαίου επιβάλει να αφήνουμε στον κάθε εργαζόμενο να κρατά το μεγαλύτερο ποσόν χρημάτων απο την εργασία του (μικρή φορολογία) και να μην θεωρούμε οτι η ανισότητα στο οικονομικό αποτέλεσμα είναι κάτι το αφύσικο ή το άδικο. Η ανισότητα στον πλούτο ή στην φήμη είναι αποτέλεσμα της διαφορετικότητας των ανθρώπων (δεξιότητες, εργατικότητα, ανάληψη κινδύνων κλπ) και σαν τέτοια είναι σύμφωνη με την ανθρώπινη φύση. Η τεχνητή καταπίεση της ανισότητας (με την μορφή υπερβολικής φορολογίας ή υπερβολικής κρατικής παρέμβασης) είναι αντίθετη γενικά  με την βιοποικιλότητα και ειδικά με την ανθρώπινη φύση.
7. Παραδείγματα νόμων που ισχύουν αυτή την στιγμή στην χώρα μας και που είναι αντίθετοι με τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ανθρώπου σαν έμβιου όντος :
-Ο νόμος που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων είναι αντίθετος με το ένστικτο αυτοσυντήρησης και αναπαραγωγής γιά ζευγάρια που γιά διάφορους λόγους είναι άτεκνα.
-Οι νόμοι που καθορίζουν περιορισμούς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως προς το τι θα παρουσιάσουν στα προγράμματά τους, είναι αντίθετοι με την τάση γιά μέγιστη ελευθερία διότι περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και των ιδεών.
-Ο νόμος που καθορίζει οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι στην εργασία τους είναι αντίθετος με την θεωρία κινήτρων και αντικινήτρων διότι η συντριπτική πλειοψηφεία των ανθρώπων όταν ξέρουν οτι είναι μόνιμοι δεν έχουν λόγο να εργασθούν στοιχειωδώς παραγωγικά.

 

Γενικά, τα παρεπόμενα (οι συνέπειες) των φιλοσοφικών αρχών μας είναι πάρα πολλά και καθορίζουν όλες τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές που θα κάνουμε. Λένε πως "οι ιδέες έχουν συνέπειες". Ισως ήρθε η ώρα να πούμε και γιά τις πολιτικοοικονομικές οργανώσεις πως "οι φιλοσοφικές αρχές έχουν συνέπειες". 

 

---------------------------------------------------

---------------------------

--------------

 

Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.:  www.ant-sakkoulas.gr  

 

 

  

Ημ/νία καταχώρησης: 22/04/2007 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr