Πέμπτη,  23 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Μερικές Αξίες και Ιδέες
Αξίες και ιδέες

Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε μιά κοινωνία όπου το άτομο θα είναι ελεύθερο και υπεύθυνο γιά την τύχη του αλλά και που θα νοιώθει την συντροφικότητα και συμπαράσταση των συμπατριωτών του. Ονειρευόμαστε μιά κοινωνία όπου η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της αξιοκρατίας και όχι των κρυφών διασυνδέσεων και όπου η αποτυχία δεν είναι το τέρμα του δρόμου αλλά η ευκαιρία γιά μιά νέα αρχή. Μερικές λοιπόν από τις αξίες και ιδέες που ασπαζόμαστε, παλιές και καινούργιες, παρατίθενται στην συνέχεια τυχαία και απρογραμμάτιστα ώστε να δίνουν με πολύ απλό τρόπο μιά γεύση γιά το πώς βλέπουμε τα πράγματα σε διάφορους τομείς της ζωής. Η τυχαία παράθεση αξιών και ιδεών δίνει με απλά λόγια την εικόνα του κόσμου όπως τον βλέπουμε και την δυνατότητα στον επισκέπτη να δεί άν αξίζει τον κόπο να γίνει φίλος ή και κοινωνός στις προσπάθειές μας.  

Μερικές  από τις Αξίες και Ιδέες μας.

  •  Θέλουμε να αλλάξουμε σχεδόν όλους τους νόμους γιατί σχεδόν όλοι είναι λανθασμένοι ή επιζήμιοι ή περιττοί. Μέχρι τότε όμως, μέχρι δηλαδή να αλλάξει ένας νόμος, θα εφαρμόζουμε πιστά τον υπάρχοντα. Άν δεν εφαρμόζαμε έναν νόμο επειδή διαφωνούμε ή επειδή δεν μας συμφέρει, τότε θα είμασταν αντίθετοι με την βασική αρχή διακυβέρνησης κάθε πολιτισμένης κοινωνίας όπου η πλειοψηφία αποφασίζει και το σύνολο (το 100%) της κοινωνίας εφαρμόζει την απόφαση. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί σε μία πλειοψηφία πολιτών να παίρνουν αντικειμενικά λανθασμένες αποφάσεις. Το αντίθετο θα σήμαινε άρνηση της συλλογικής ελευθερίας επιλογής του σωστού ή του λάθους.
  • Το κόστος δημοψηφισμάτων λόγω του διαδικτύου έχει πέσει στο μηδέν (και σε χρόνο και σε χρήμα). Εάν μπορούμε με ασφάλεια και ευκολία να παίρνουμε χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό αυτό σημαίνει οτι με την ίδια ασφάλεια και ευκολία μπορούμε να ψηφίζουμε ηλεκτρονικά γιά οποιονδήποτε νόμο. Έτσι η νομοθετική εξουσία θα περάσει σιγά σιγά από τους "αντιπροσώπους μας" (βουλευτές)  στον στοιχειώδη λίθο της κοινωνίας που είναι ο απλός πολίτης.
  • Μία υπηρεσία που παρέχεται με χρηματικούς πόρους του δημοσίου (κεντρική κυβέρνηση, νομαρχίες, δήμοι) δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά παρέχεται και με φυσικούς πόρους του δημοσίου. Παράδειγμα: Το μάζεμα των απορριμμάτων σε ένα δήμο μπορεί να γίνεται με χρηματικούς πόρους του δήμου αλλά με φυσικούς πόρους ιδιωτικών εταιρειών αποκομιδής απορριμμάτων μέσα από αυστηρές συμβάσεις και σκληρό ανταγωνισμό.
  • Ο ανταγωνισμός είναι το καλύτερο μέσον γιά αποδοτική, ποιοτική και  προσιτή οικονομικά παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών (ή ακόμα και ιδεών). Τα μονοπώλια (κρατικά ή ιδιωτικά)  είναι επιζήμια γιά όλους.
  • Δεν θέλουμε επιδόματα ανεργίας γιατί μοιάζουν με πράξη ελεημοσύνης εκ μέρους των συμπολιτών μας. Θέλουμε να υπάρχουν τέτοιοι νόμοι και κανονισμοί ώστε να μπορούμε να ξεδιπλώνουμε τις προσωπικές μας αρετές και κλίσεις και να βγάζουμε τίμια το μεροκάματό μας όχι γιατί η κυβέρνηση θα μας ελεεί αλλά γιατί κάποιοι θα ζητούν τις υπηρεσίες μας. Προσβλέπουμε σε μιά εικόνα κοινωνίας όπου οι μαγαζάτορες και οι εταιρείες θα αναζητούν απεγνωσμένα εργαζόμενους και που θα έχουν γεμίσει τις εφημερίδες με αγγελίες "ζητείται" γιατί όλοι όσοι θέλουν να εργασθούν θα εργάζονται ήδη.
  • Ο φορολογικός κώδικας είναι πολύπλοκος, ακατανόητος και ευνοεί μόνο τους γραφειοκράτες και τους διεφθαρμένους. Θα πρέπει μακροχρόνια να αντικατασταθεί από ένα απλό κείμενο μιάς σελίδας μεγέθους Α4.
  • Δεν έχουμε αναθέσει στην κυβέρνηση ή στα μέσα ενημέρωσης ή στην οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε. Η φιλελεύθερη νομοθεσία ορίζεται αρνητικά και όχι θετικά, δηλαδή : "Είμαι ελεύθερος να κάνω ότι ρητά δεν μου απαγορεύεται " και όχι "μπορώ να κάνω μόνο αυτά που ρητά μου επιτρέπονται". Γενικά οι απαγορεύσεις θα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιγώτερες και η κυβέρνηση ή η εκάστοτε πλειοψηφία δεν είναι οι μάνατζερς της ζωής μας, των επιλογών μας ή των ορέξεών μας. Παράδειγμα: Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση ή ο νόμος να μας επιβάλει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα φαγητά ή τα ποτά που θα τρώμε ή που θα πίνουμε. Άν ένας πολίτης θέλει να τρώει ανθυγιεινές τροφές ή να ζεί επικίνδυνα (για τον εαυτό του και όχι γιά τους άλλους) θα πρέπει να μπορεί να το κάνει χωρίς να ζητάει την έγκριση των γραφειοκρατών. Ατομική ελευθερία σημαίνει να μπορούμε να επιλέξουμε και το λάθος αντί γιά το σωστό!
  • Ατομική υπευθυνότητα σημαίνει πως αναλαμβάνουμε και το κόστος των λανθασμένων επιλογών μας. Παράδειγμα: Άν αποφασίζουμε να ζούμε επικίνδυνα ή ανθυγιεινά π.χ.  καπνίζοντας τσιγάρα, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να πληρώνουμε αυξημένα ασφάλιστρα γιά ιατρική περίθαλψη.
  • Στις προτάσεις μας γιά νόμους και πολιτικές, οδηγός μας δεν είναι κάποια συγκεκριμένη υπερβατική θεωρία αλλά η επιστήμη και η κοινή λογική. Δεν ξέρουμε τι θα πει δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική. Ξέρουμε τι λέει η επιστήμη της οικονομίας αλλά και κυρίως τι λέει η κοινή λογική (που απ' ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο κοινή).

  • Η ενασχόλησή μας με την πολιτική επιδιώκει την γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας αλλά ποτέ  δεν επιδιώκουμε προσωπικό όφελος μέσα από την πολιτική μας δράση. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε επίπεδο ιδιωτικό και εθελοντικό και όχι παραβιάζοντας την αξιοκρατία με διορισμούς σε δημόσιους οργανισμούς.

Μανώλης Στειακάκης                   

 

 Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr  

 

 

                    

Ημ/νία καταχώρησης: 23/04/2007 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr