Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Πυρκαγιά στον Υμηττό
Το Νέο της ημέρας και λίγα σχόλια

 

Στις 16 Ιουλίου 2007  κάηκαν αρκετά στρέμματα δάσους στον Υμηττό ενώ η φωτιά άναψε ταυτόχρονα από τέσσερα σημεία. Την άλλη μέρα υπήρχαν  πυρκαγιές σε εξέλιξη σε Ναύπακτο, Εύβοια, Κυπαρισσία και ρέμα Χαλανδρίου. Πριν μιά βδομάδα είχαν καεί 30.000 στρέμματα στην Πάρνηθα. Επειδή τα ίδια συμβαίνουν κάθε χρόνο στην χώρα μας. Επειδή γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων στα Μέσα Ενημέρωσης και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Επειδή κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια αλλά ούτε και να κάνει αυτό που πρέπει. Γιαυτό εμείς λέμε τα εξής:

Τι συμβαίνει με δυό λόγια

Οι πυρκαγιές στα δάση (περιαστικά και μη)  είναι δύο κατηγοριών: Αυτές που προκαλούνται από υπερθέρμανση εύφλεκτων υλικών και αυτές που είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Μερικούς μήνες μετά την πυρκαγιά πηγαίνουν διάφοροι "ακτήμονες"  ή "οικιστές"  (συνήθως φτωχοί και πολύτεκνοι) και περιφράσουν με πρόχειρο τρόπο μία έκταση (τις πιό πολλές φορές με εντολή της τοπικής "μαφίας" που είτε έβαλε η ίδια την φωτιά είτε κάνει "κουμάντο" στα οικόπεδα του οικείου δήμου). Μέσα στην περιφραγμένη έκταση μετά από λίγους μήνες βάζουν κατσίκια και φτιάχνουν μία καλύβα. Σιγά-σιγά και μέσα σε πέντε-δέκα χρόνια έχουν κτίσει ένα φτωχικό σπιτάκι γιά να βάλουν την οικογένειά τους. Αργότερα πληρώνουν δύο ψευδομάρτυρες που βεβαιώνουν οτι η οικογένεια έμενε εκεί όχι πέντε-δέκα χρόνια αλλά είκοσι χρόνια. Τελικά αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας (ψευδείς) και αργότερα πωλούν το οικόπεδο (στα δέκα-δεκαπέντε χρόνια από την πυρκαγιά) σε αφελείς συμπολίτες μέσω ενός μεσίτη της τοπικής μαφίας ή κτίζουν οι ίδιοι ένα κανονικό σπίτι. Παραλλαγές του παραπάνω σενάριου υπάρχουν πολλές. Παράδειγμα: Ο οικιστής δεν δημιουργεί "στάνη" αλλά φυτεύει ελιές (ώστε σε πέντε-δέκα χρόνια οι ψευδομάρτυρες να βεβαιώσουν ότι είχε αγροτική έκταση). Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι πάντα το ίδιο: Μετά από δέκα-είκοσι χρόνια στην μισή έκταση του καμένου περιαστικού δάσους έχουν κτισθεί σπίτια και σε τριάντα χρόνια ο οικείος δήμος προχωρά σε "πολεοδόμηση" της περιοχής που κάποτε ήταν δάσος ("την βάζει στο σχέδιο" ή γιά να είμαστε πιό ακριβείς "την βάζει στο σχέδιο των καταπατητών").

Γιατί συμβαίνει;

Διότι κατά σειρά προτεραιότητας (ή περίπου κατά σειρά προτεραιότητας)  συντρέχουν ένα ή περισσότερα ή και όλα από τα παρακάτω:

-Ο Δασάρχης της περιοχής κάνει ότι δεν βλέπει τους καταπατητές ενώ πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες γιά να βγαίνει κάθε πρωί με το αμάξι του, να κάνει βόλτα στον ορεινό όγκο που είναι υπεύθυνος και όταν βλέπει κάτι ύποπτο ή καινούργιο (περίφραξη, κτισίματα, καινούργιες καλύβες βοσκών, καινούργιες φυτεύσεις με γεωργικές καλλιέργειες) να κάνει άμεσα όλες τις από τον νόμο προβλεπόμενες ενέργειες γιά τις οποίες είναι εξουσιοδοτημένος και γιά τις οποίες πληρώνεται από τους νομοταγείς Έλληνες πολίτες (καταγγελία σε δημαρχείο, πολεοδομία, νομαρχία, αστυνομικό τμήμα, υπουργείο Γεωργίας και στην συνέχεια παρακολούθηση της τύχης της καταγγελίας μέχρι να βεβαιωθεί ότι το δάσος θα είναι πάντα δάσος και όχι οικόπεδο των εμπρηστών και καταπατητών).

-Το περιπολικό του οικείου αστυνομικού τμήματος δεν κάνει σχεδόν ποτέ περιπολίες μέσα στα περιαστικά δάση (ενώ πληρώνεται γιά να κάνει περιπολίες) και άν ακόμα τύχει να δεί κάποιον να φτιάχνει καλύβα ή να περιφράσει μία περιοχή δεν σταματάει γιά να ελέγξει την ύπαρξη άδειας γιά οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα μέσα στις δασικές εκτάσεις (ενώ οι αστυνομικοί πληρώνονται γιά να κάνουν και αυτού του είδους τους ελέγχους).

-Ο Δήμαρχος της περιοχής, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ γνωρίζουν με εξονυχιστική λεπτομέρεια τι γίνεται και στην τελευταία σπιθαμή των δασικών εκτάσεων του Δήμου τους και ενώ έχουν εκλεγεί με κύριο καθήκον την τήρηση του νόμου και της τάξης στην περιοχή τους και ενώ σαν νομικά πρόσωπα διαθέτουν την ισχύ της δημοτικής μηχανής (τεχνική υπηρεσία, νομικός σύμβουλος κλπ)  δεν κάνουν αυτεπάγγελτη καταγγελία εναντίον των καταπατητών και αυθαιρετούχων ούτε και ενδιαφέρονται. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις συνωστίζονται γιά να δώσουν φως και νερό στους αυθαιρετούχους και αργότερα να τους φτιάξουν δρόμους, ταχυδρομικές διευθύνσεις και σχέδιο πόλης!

-Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που και αυτοί γνωρίζουν εξονυχιστικά τι συμβαίνει στις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους  δεν ελέγχουν ούτε τον Δήμαρχο γιά την έλλειψη διώξεων προς τους καταπατητές (ώς ώφειλαν) ούτε ελέγχουν τους ίδιους τους καταπατητές (όπως θα μπορούσαν σαν εκπρόσωποι δημοτικών συνδυασμών που είναι νομικά πρόσωπα). 

-Οι υπάλληλοι της πολεοδομίας (που συνήθως υπάγεται στην Νομαρχία ή στον Δήμο)  δεν βγαίνουν ποτέ από το γραφείο τους και άρα δεν ελέγχουν τίποτα (ούτε και θέλουν να ελέγξουν).

-Ο Νομάρχης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κάνουν οτι δεν ξέρουν τίποτα ούτε και βλέπουν ποτέ κανέναν να έχει περιφράξει δασική έκταση που μέχρι προχθές ήταν ελεύθερη ή να έχει καταπατήσει ή να έχει κτίσει αυθαίρετο. Κατά τα άλλα λένε ότι προϊστανται της Πολεοδομίας του Νομού και ελέγχουν το έργο της πολεοδομίας (η οποία ούτως ή άλλως δεν ελέγχει τίποτα)! Εάν σε μιά δασική φωτιά καούν σπίτια που είναι χτισμένα τελείως παράνομα μέσα στο δάσος (καταπατημένα ή αυθαίρετα ή ημιαυθαίρετα) τότε οι ίδιοι οι Νομάρχες σπεύδουν να εξαγγείλουν την αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά (με χρήματα των νομοταγών φορολογουμένων)  και παρακολουθούν με πείσμα την υλοποίηση της αποζημίωσης, ώστε αυτοί που έχτισαν παράνομα να ξαναχτίσουν παράνομα, μόνο που αυτή την φορά θα χτίσουν με χρήματα των φορολογουμένων!

-Ο Περιφερειάρχης της περιοχής λέει ότι είναι πολύ μακριά από τα τεκταινόμενα γιά να δεί κάποιον καταπατητή να περιφράσει ή να κτίζει. Πάντως μία φορά στα δέκα χρόνια που φθάνει στο γραφείο του τελεσίδικη δικαστική εντολή να καταδαφίσει το αυθαίρετο ενός καταπατητή μέσα σε δασική περιοχή τότε δεν εκτελεί την δικαστική εντολή διότι λέει ότι δεν έχει δικά του μηχανήματα γιά να κάνει καταδαφίσεις (ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εργολάβους όπως τους χρησιμοποιεί γιά να κάνει δρόμους και σχολεία!). Δηλαδή ο οικείος Περειφερειάρχης (όπως και ο Νομάρχης)  έχουν προϋπολογισμό γιά να κάνουν κάθε χρόνο διάφορα δημόσια έργα (χρήσιμα ή άχρηστα, φτηνά ή ακριβά) αλλά ποτέ δεν έχουν προϋπολογισμό γιά μερικές χιλιάδες ευρώ γιά να εκτελέσουν μία τελεσίδικη δικαστική απόφαση γιά κατεδάφιση αυθαιρέτου μέσα σε δάσος κάνοντας χρήση ενός εργολάβου!

-Οι εξωραϊστικοί-μορφωτικοί σύλλογοι του οικείου δήμου όπως και οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής (που γνωρίζουν και αυτοί μέχρι τελευταίας σπιθαμής τι είναι αυθαίρετο ή καταπατημένο μέσα στο δάσος)  δεν νοιώθουν την ανάγκη να κάνουν έγγραφη καταγγελία στην πολεοδομία ενώ είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σαν τέτοια έχουν απο το Ελληνικό Σύνταγμα το δικαίωμα, αλλά και την θεμελιώδη υποχρέωση, να καταγγείλουν αρμοδίως οποιαδήποτε παρανομία υποπέσει στην αντίληψή τους (αλλοιώς θεωρούνται συνεργοί). Όλοι αυτοί οι σύλλογοι (οικολογικοί, εξωραϊστικοί, επιμορφωτικοί)  θυμούνται το περιβάλλον και το δάσος και την νομιμότητα μόνον όταν ψηφίζουν το καταστατικό του συλλόγου τους ή όταν ζητούν επιχορηγήσεις από δήμους, νομαρχίες, βουλευτές και υπουργούς ή όταν πρόκειται να κάνουν κάποια ψηφοθηρική διαμαρτυρία γιά την "κακή βιοτεχνία" της περιοχής αλλά ποτέ δεν βλέπουν αυθαίρετα ή καταπατήσεις και προπαντός ποτέ δεν κάνουν καταγγελία στην πολεοδομία έστω και γιά έναν καταπατητή. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι καταπατητές και αυθαιρετούχοι της περιοχής κάνουν συλλόγους που τους βαφτίζουν "εξωραϊστικούς" ή "οικιστικούς"!

-Οι συμβολαιογράφοι, όταν μεταβιβάζουν ακίνητα(κληρονομιές, αγοραπωλησίες)  που είναι είτε καταπατημένα είτε αυθαίρετα, δεν καταγγέλουν στην πολεοδομία και στην δικαιοσύνη το γεγονός (που οπωσδήποτε υποπίπτει στην αντίληψή τους)  ενώ είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να το κάνουν!

Τι πρέπει να γίνει.

Όταν θα έχουμε την εκτελεστική δυνατότητα θα προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν προϋποθέτει έξτρα χρήματα ή καινούργιους νόμους.
1) Το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει (σαν νομικό πρόσωπο) αγωγή εναντίον όλων εκείνων των φυσικών προσώπων που δεν έχουν εκτελέσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις γιά κατεδαφίσεις αυθαιρέτων (Νομάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες). Η κατηγορία θα είναι "εσκεμμένη και κατ' εξακολούθηση παράλειψη καθήκοντος, συνέργεια σε οικονομικό και οικολογικό έγκλημα με δόλο και πιθανά οφέλη και απείθεια στις εντολές της Δικαστικής Εξουσίας". Το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθήσει μέχρι τελεσιδικίας την δίωξη όλων των παραπάνω.
2) Με εγκύκλιο του Υπουργείου Γεωργίας όλα τα Δασαρχεία της χώρας θα λάβουν οδηγία να βρούν εντός δύο (2) μηνών με συνεχείς (καθημερινές) επιθεωρήσεις  όλους τους καινούργιους (μετά την νομιμοποίηση του τέλους 2011) αυθαιρετούχους και καταπατητές στην περιοχή ευθύνης τους  και να τους καταγγείλουν εγγράφως στην προϊσταμένη τους αρχή με κοινοποίηση στην Δικαστική Εξουσία, στην τοπική Πολεοδομία, στην τοπική Νομαρχία και στον τοπικό Δήμο.
3) Μετά το τέλος του παραπάνω διμήνου, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, το κάθε Αστυνομικό Τμήμα θα λάβει εντολή να περιπολεί καθημερινά στις δασικές εκτάσεις και στα δάση της περιοχής ευθύνης του, να εντοπίζει καινούργιες (μετά την νομιμοποίηση του 2011) καταπατήσεις και αυθαίρετα και να προσάγει  τους παραβάτες στην δικαιοσύνη. Και πάλι θα γίνεται κοινοποίηση της καταγγελίας στο Προϊστάμενο Υπουργείο αλλά και στο Υπουργείο Γεωργίας, στην τοπική Πολεοδομία, Νομαρχία και Δήμο. Γιά κάθε περίπτωση πολεοδομικής  παράβασης  μέσα σε δάσος ή δασική έκταση που εντόπισε το Αστυνομικό Τμήμα και δεν είχε εντοπίσει το Δασαρχείο θα επιβάλονται διοικητικές κυρώσεις στον Δασάρχη (που θα μπορούν να φθάνουν μέχρι απόλυσης) και τα σχετικά στοιχεία θα καταγράφονται στον ατομικό  φάκελλο ετήσιας απόδοσης του Δασάρχη.
4) Η Τεχνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου θα βγαίνει κάθε μέρα έξω από το γραφείο με ένα όχημα και θα ελέγχει τις δασικές περιοχές ευθύνης της γιά καινούργιες (μετά το τέλος του 2011) πολεοδομικές παραβάσεις κάθε είδους. Τα ευρήματα θα τα στέλνει (σαν νομικό πρόσωπο) στην Πολεοδομία με κοινοποιήσεις στην Νομαρχία, στην Δικαστική Εξουσία, στο Δασαρχείο και στο Αστυνομικό Τμήμα. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα παρακολουθεί την κάθε υπόθεση (σαν ενάγων) μέχρι πλήρους εφαρμογής της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
5) Παρόμοιους ελέγχους με τους αναφερόμενους στο βήμα 4  θα κάνει καθημερινά ένα όχημα της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί. Εάν μία περίπτωση πολεοδομικής παράβασης μέσα σε δάσος ή δασική έκταση την εντοπίσει η Περιφέρεια χωρίς να την έχει εντοπίσει πιό πρίν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τότε αυτεπάγγελτα θα ασκείται δίωξη από την Νομαρχία προς τον Δήμαρχο γιά "εμφανώς ελλιπή επιτέλεση των καθηκόντων του".
6) Τέλος παρόμοιους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα κάνει η Πολεοδομία του ΥΠΕΧΩΔΕ (όχι η Πολεοδομία των Δήμων ή της Περιφέρειας). Γιά κάθε περίπτωση παράβασης πολεοδομικής σε δασική έκταση που δεν την είχε δεί ο Νομάρχης θα ασκείται δίωξη κατά του Νομάρχη γιά "εμφανώς ελλιπή επιτέλεση των καθηκόντων του".
7) Όταν καίγονται σπίτια από πυρκαγιά (εκτός ή εντός πόλης) θα εξετάζονται εάν είχαν κτισθεί παράνομα, ολικά ή μερικά. Κάθε καμένο σπίτι που είχε την παραμικρή πολεοδομική παράβαση θα αποκλείεται οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης. Εάν ένας οργανισμός του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα ενισχύσει οικονομικά έναν ιδιοκτήτη τέτοιου καμένου σπιτιού θα έχει υποπέσει σε ποινικό αδίκημα.
8) Ο Δήμαρχος θα είναι υπεύθυνος γιά την καθαριότητα των δασικών περιοχών του. Αυτή θα γίνεται με κονδύλια από το ετήσιο πρόγραμμα συντηρήσεων και έργων του Δήμου, με ετήσιο μειοδοτικό διαγωνισμό μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού, με αυστηρή επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία και με μεγάλες ποινικές ρήτρες προς τους Αναδόχους.
9) Ο Περιφερειάρχης θα είναι υπεύθυνος γιά τις αναδασώσεις της Περιφέρειάς του. Τα κονδύλια θα αντλούνται από τον ετήσιο προϋπολογισμό έργων της Περιφέρειας. Η κάθε αναδάσωση θα γίνεται με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, με τεχνική περιγραφή της επιθυμητής πυκνότητας και μέσου ύψους  δένδρων μετά από τριετία, μετά από πενταετία, μετά από δεκαετία και μετά από εικοσαετία από την έναρξη του έργου, με τον Ανάδοχο να έχει και την συντήρηση των δένδρων μέχρι παρέλευσης της εικοσαετίας, με  αυστηρή επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και με πρόβλεψη μεγάλων ποινικών ρητρών σε περίπτωση μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων από τον Ανάδοχο.

Αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε γιά το θέμα των πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Κανένα από τα μέτρα δεν απαιτεί έξτρα χρήματα. Απαιτείται απλώς όλοι οι αμειβόμενοι με χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών (εκλεγμένοι ή μη εκλεγμένοι, πολιτικά πρόσωπα ή κοινοί θνητοί) να κάνουν στοιχειωδώς καλά την δουλειά γιά την οποία πληρώνονται. 

 ............................................................................................................................................................

.....................................................................................

.......................................

Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

 

Ημ/νία καταχώρησης: 17/07/2007 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr