Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη 2008: Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Παγκόσμια ημέρα: ναί. Δημοκρατία; Αναζητείται!
Το blog του συντάκτη

Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη 2008: Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Παγκόσμια ημέρα: ναί. Δημοκρατία; Αναζητείται!

Γιορτάστηκε στις 15 Σεπτέμβρη η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Γιά να έχουν οι πολίτες σε μία χώρα δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρείς θεμελιώδεις "αναγκαίες" (αλλά όχι "ικανές") συνθήκες:
1. Πρέπει να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν τους νόμους της αρεσκίας τους διά των αντιπροσώπων τους (βουλευτών) ή με άμεσες ψηφοφορίες (δημοψηφίσματα). Στην χώρα μας οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφίσουν νόμους αφού το 80% περίπου των νόμων και κανονισμών έρχονται από τις Βρυξέλλες. Όσο γιά άμεσες ψηφοφορίες (δημοψηφίσματα) ούτε λόγος. Ο λαός δεν μπορεί ούτε να ζητήσει δημοψήφισμα ούτε καλείται ποτέ σε δημοψήφισμα.
2. Πρέπει να μπορεί η δικαστική εξουσία να απονεμηθεί τελεσίδικα χωρίς "έξωθεν" παρεμβάσεις. Στην χώρα μας οποιαδήποτε απόφαση της ανώτατης δικαστικής εξουσίας (Άρειος Πάγος) δεν είναι ποτέ τελεσίδικη αφού μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο της ΕΕ και να ανατραπεί.
3. Οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνηση) ελέγχονται και ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή από την Κομισιόν (π.χ. ετήσιος προϋπολογισμός, φορολογικές ελαφρύνσεις, διοικητική διάρθρωση σε περιφέρειες, εξωτερική πολιτική "δεσμευμένη στα πλαίσια της ΕΕ", εμπορική πολιτική "έχει μεταβιβασθεί στην ΕΕ" κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω πιστεύω ότι μέσα στην ΕΕ "εξ ορισμού" δεν μπορεί να γιορτάζεται ημέρα δημοκρατίας. Θα γιορτάζουμε την ημέρα της δημοκρατίας όταν θα είμαστε έξω από την ΕΕ.

Ηθικό δίδαγμα: Ή γιορτάζει κανείς την ΕΕ ή γιορτάζει την δημοκρατία, αλλά όχι και τα δύο ("Δεν μπορείς να υπηρετείς και τον Θεό και τον Μαμμωνά"). Γιά την ώρα στην χώρα μας γιορτάζουμε την ΕΕ!

Μανώλης Στειακάκης (www.kede.gr)

Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος

Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr

 


 

Ημ/νία καταχώρησης: 16/09/2008 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr