Πέμπτη,  23 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Πως βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

-Η τοπική Αυτοδιοίκηση κατ' αρχήν πρέπει να είναι τοπική. Αυτό σημαίνει πως το πληθυσμιακό μέγεθος της διοικητικής μονάδας πρέπει να είναι μικρό γιά να υπάρχει η αίσθηση της τοπικότητας-εντοπιότητας που δίνει το αίσθημα του "ανήκειν". Χωρίς αυτό το αίσθημα δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον του πολίτη γιά τον τόπο που ζεί.
-Ο Δήμος είναι η στοιχειώδης και η πιό κρίσιμη μονάδα διακυβέρνησης. Γιά να έχουν οι πολίτες πραγματικό ενδιαφέρον γιά τα κοινά του Δήμου τους αλλά και γιά να είναι σωστή και από πρώτο χέρι η πληροφόρησή τους και η διαμόρφωση της γνώμης τους γιά πρόσωπα και πράγματα πρέπει να γνωρίζουν λίγο πολύ ο ένας τον άλλον στον Δήμο τους. Αυτό σημαίνει : Μέγιστο μέγεθος Δήμων δέκα ώς είκοσι χιλιάδες κάτοικοι (10.000 ώς 20.000).

-Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει γιά να γίνονται προσλήψεις και διορισμοί με χρήματα των φορολογουμένων (δηλαδή όσοι δεν μπορούν να γίνουν κρατικοί υπάλληλοι να γίνονται δημοτικοί ή περιφερειακοί υπάλληλοι).
-Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει γιά να κρύβονται ή να σκεπάζονται παρανομίες και αυθαιρεσίες (οικολογικές παρανομίες επιχειρήσεων ή αυθαίρετη δόμηση πολιτών).
-Η τοπική δημοκρατία πρέπει να προάγει την ατομική ελευθερία, την ελευθερία επιλογής, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την δημιουργία ιδιωτικών οικονομικών μονάδων, τον ανταγωνισμό, την δημιουργία συλλόγων, το αίσθημα κοινότητας και εντοπιότητας. Αυτό σημαίνει: Όχι πολλή γραφειοκρατία, όχι πολλοί νόμοι και κανονισμοί, όχι υψηλή τοπική φορολογία, σχολαστική τήρηση του νόμου και της τάξης.
-Η τοπική δημοκρατία πρέπει να είναι και ένα εργαστήριο ανταγωνιστικής συλλογικής πειραματικής οργάνωσης της κάθε μικρής κοινωνίας γιά το ποιά τοπική κοινωνία θα έχει το πιό θελκτικό μοντέλο ευτυχισμένης τοπικής ζωής. Άρα η Εθνική Νομοθεσία δεν θα πρέπει να προάγει την ομοιομορφία των δήμων και των περιφερειών αλλά αντίθετα να προάγει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό γιά το ποιός θα έχει το καλύτερο μοντέλο διαβίωσης. Το καλύτερο μοντέλο κάθε στιγμή το αναδεικνύουν οι πολίτες και οι μαγαζάτορες με τον τόπο πού διαλέγουν να κατοικούν και τον τόπο πού διαλέγουν γιά να δραστηριοποιούνται οικονομικά. Θέλουμε ανταγωνισμό μεταξύ των Δήμων και Περιφερειών (γιά τον καλύτερο τόπο να ζήσουμε ή να δουλέψουμε) και όχι συνεννοήσεις και συνεργασίες μεταξύ των τοπικών αρχόντων (γιά να μας προσφέρουν μονοπώλιο τοπικής οργάνωσης).
-Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ένα παράθυρο που θα δίνει την ευκαιρία στην ΕΕ να καταργεί την εθνική συνείδηση και ταυτότητα με την αμφίδρομη απευθείας επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών της ΕΕ και Δήμων και Περιφερειών (χορήγηση χρημάτων απευθείας από ΕΕ σε Περιφέρειες κλπ). Οι Περιφέρειες πρέπει να αναφέρονται και επικοινωνούν προς τα πάνω με την Κυβέρνηση της χώρας και μόνον. Η ΕΕ πρέπει να στέλνει χρήματα ή άλλες "οδηγίες" στην Εθνική Κυβέρνηση και μόνον (γιά όσον καιρό θα είμαστε ακόμα μέλος της ΕΕ). Η προσπάθεια της ΕΕ να στέλνει χρήματα απευθείας στίς Περιφέρειες είναι ασυμβίβαστη με την μακροχρόνια ύπαρξη της κάθε χώρας σαν αυτόνομης, αυτεξούσιας και ανεξάρτητης μονάδας. Επί πλέον δημιουργεί ευκαιρίες γιά περαιτέρω ανάπτυξη γραφειοκρατίας, διαφθοράς και εξόδων (π.χ. ταξίδια σε Βρυξέλλες).

Το όνειρό μας γιά την τοπική αυτοδιοίκηση : Ο κάθε πολίτης να νοιώσει πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιάς τοπικής κοινωνίας τις υποθέσεις της οποίας μπορεί να επηρεάσει και από την οποία θα περιβάλλεται με ζεστασιά και αγάπη.  

.............................................................................................

........................................................

..................... 

Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr   

 

Ημ/νία καταχώρησης: 02/01/2008 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr