Παρασκευή,  24 Νοεμβρίου, 2017


Αναζήτηση

Σύνδεσμοι

Δημοψηφίσματα εδώ και τώρα!
Πολιτική

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Στην χώρα μας σήμερα υπάρχουν δύο είδη πολιτικών συζητήσεων: Αυτές που γίνονται δημόσια και αυτές που γίνονται κατ' ιδίαν. Στις δημόσιες συζητήσεις (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κοινοβούλιο, δημοτικά συμβούλια) η πολιτική διαδικασία φαίνεται να είναι απόλυτα φυσιολογική και να λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενα πολιτικά κόμματα. Όμως, στις ιδιωτικές συζητήσεις (όπως αυτές που γίνονται μέσα στα σπίτια ή στο τοπικό καφενείο), η πολιτική διαδικασία φαίνεται να είναι κάτι τελείως αποκομμένο από την πραγματικότητα. Οι πολιτικοί αντιπρόσωποί μας, θεωρούνται "φυσιολογικοί άνθρωποι" στις δημόσιες συζητήσεις αλλά αντιμετωπίζονται σαν "αυτοί που ήρθαν απ' τον πλανήτη Άρη" όταν συνομιλούμε με τους φίλους μας. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα που υποτίθεται πως τους αντιπροσωπεύουν! Οι εκλογές μπορεί να έρχονται και να φεύγουν τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο αλλά η εντύπωση παραμένει ίδια ανάμεσα στους κοινούς ανθρώπους: Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ!

Πιστεύουμε οτι υπάρχει ένας μόνον τρόπος γιά να ξαναεδραιωθεί η εμπιστοσύνη στην δημοκρατία: Συνεχής χρήση δημοψηφισμάτων που θα εγείρονται από τους πολίτες. Πιστέυουμε πως έχει έλθει η ώρα να δοθεί η νομοθετική εξουσία στους πολίτες γιά να αποφασίζουν οι ίδιοι σε οτιδήποτε και οποτεδήποτε ένας ικανός αριθμός απ' αυτούς υπογράφει αίτηση γιά δημοψήφισμα. Κατά συνέπεια, απαιτούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Δεν θα συμβιβαστούμε με οτιδήποτε άλλο, παρά μόνον με την συνταγματική δυνατότητα να εγείρεται δημοψήφισμα οποτεδήποτε μία αίτηση έχει νόμιμα υπογραφεί από 50.000 (ή από 100.000) πολίτες αυτής της χώρας.
Μπορεί το πολιτικό "κατεστημένο" να προσπαθήσει να υποστηρίξει πως η χρήση δημοψηφισμάτων θα είναι μία ακριβή ή μία χρονοβόρα διαδικασία. Σ' ένα τέτοιο επιχείρημα απαντούμε πως οι Ελβετοί πολίτες πραγματοποιούν κάθε χρόνο πολλά δημοψηφίσματα εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε αυτές τις περασμένες δεκαετίες, ας πούμε στην δεκαετία του 1950, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελβετών πολιτών ήταν οπωσδήποτε χαμηλότερο από το αντίστοιχο εισόδημα στην χώρα μας σήμερα. Άν τα δημοψηφίσματα δεν ήταν ούτε πολυδάπανα ούτε χρονοβόρα γιά τους Ελβετούς πολίτες του έτους 1950, τότε σίγουρα δεν θα είναι πολυδάπανα ή χρονοβόρα και γιά τους Έλληνες πολίτες του σήμερα! Επιπλέον, τα σημερινά δημοψηφίσματα γίνονται πολύ ευκολώτερα με την χρήση της ταχυδρομικής ψήφου και την χρήση του ίντερνετ! Άν μπορούμε να μεταφέρουμε με ασφάλεια χρήματα μεταξύ λογαριασμών στο ίντερνετ, τότε σίγουρα μπορούμε να μεταφέρουμε με ασφάλεια και το ηλεκρονικό μας ψηφοδέλτιο από το σπίτι μας στην ηλεκτρονική εκλογική κάλπη! Τα "κτιστά" εκλογικά τμήματα (κτίρια) δεν είναι καν αναγκαία με την εισαγωγή της ταχυδρομικής ψηφοφορίας.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία χρειάζεται να εμπλουτισθεί με την άμεση δημοκρατία ενώ η διαδικασία της λήψης αποφάσεων πρέπει να περάσει από τους αντιπροσώπους μας (μέλη του κοινοβουλίου) στον ανώνυμο πολίτη. Ο θεμελιώδης λίθος μιάς δημοκρατικής κοινωνίας είναι το άτομο και η πολιτική εξουσία οφείλει να γυρίσει στο άτομο. Αυτό γίνεται στην εποχή μας απόλυτα εφικτό χάρις στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου (είναι σήμερα ανώτερο από αυτό που είχαν οι Ελβετοί μερικές δεκαετίες νωρίτερα) και χάρις στις τεχνικές εξελίξεις (ταχυδρομική ψηφοφορία, ίντερνετ). Η ώρα του άγνωστου και υπομονετικού πολίτη έχει έλθει: Δημοψηφίσματα εδώ και τώρα!

................................................................................
...........................................................
.................................

 Σημείωση: Ο Μανώλης Στειακάκης είναι συγγραφέας  τού βιβλίου: «Τά Υπέρ καί τά κατά τής ΕΕ καί τής Ο.Ν.Ε.», ISBN: 960-15-1318-3, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Σόλωνος 69, Αθήνα 106 79, τηλ. 210 3615440, φάξ: 210 3610425, ιστοσ.: www.ant-sakkoulas.gr 

Ημ/νία καταχώρησης: 01/11/2012 


Λίστα νέων
 
e-Mail

Ψηφοφορία
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων;
Ναί, πρέπει να καταργηθεί
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί
Δεν έχω γνώμη / αμφιβάλλω


design and development by web-dynamics.gr